Hlavní obsah

Benzin o prázdninách dál zlevňuje

Ceny pohonných hmot v Česku dál mírně klesají a dostaly se nejníže za dva a půl měsíce. Benzin Natural 95 i nafta v uplynulém týdnu zlevnily shodně o čtyři haléře, benzin na průměrných 32,96 koruny za litr a nafta na 32,03 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 17. červenci

Článek

Pod 33 korunami byl Natural 95 naposledy počátkem května. Nafta se přiblížila hranici 32 korun na konci dubna, pak cena rostla do počátku června, kdy se vrátila k poklesu.

Nejvíce si za pohonné hmoty nadále účtují čerpací stanice v Praze, za benzin v průměru 33,44 Kč/l a za diesel 32,74 Kč/l. Nejlevnější paliva řidiči dál tankují v Jihočeském kraji. Za Natural 95 platí průměrně 32,54 Kč/l, za naftu 31,41 Kč/l.

Pohonné hmoty o prázdninách obvykle zdražují, čerpací stanice využívají silné poptávky. Letos tomu tak zatím není. „Prodejci pohonných hmot zatím příliš nevyužívají probíhající vrcholné motoristické sezóny k navyšování marží, brání jim v tom silná konkurence v sektoru,” komentoval ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Svět se pere, český řidič se směje

Cena ropy Brent se po propadu v první polovině června stále drží o něco výše, kolísá v pásmu od 62 do 67 dolarů za barel.

V příštích sedmi dnech bude cena pohonných hmot víceméně stagnovat, měnit by se měla jen v řádu haléřů, odhaduje Kovanda. Zdražování ropy podle něj brání obavy ze zpomalování globální ekonomiky, způsobené napětím v mezinárodních ekonomických, ale i politických vztazích.

„To ochromuje poptávku po ropě, a zprostředkovaně tak snižuje tlak na růst cen pohonných hmot v ČR. S nadsázkou lze říci, že ‚svět se pere, český řidič se směje‘, jelikož napětí v mezinárodních vztazích zabraňuje zdražování ropy, a tedy i benzínu a nafty v ČR,” uzavřel Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám