Hlavní obsah

Benzín konečně trochu zlevní

Právo, Martin Procházka

Ceny pohonných hmot v České republice začínají pozvolna klesat. Zatímco za poslední týden cena stagnovala, když Natural 95 podle společnosti CCS zlevnil o 1 haléř na průměrných 33,37 Kč za litr a nafta zdražila o dva haléře na 32,56 Kč za litr, tento týden by měly ceny již viditelně klesnout.

Foto: David Taneček, ČTK

Snímek byl pořízen 12. července 2018 na čerpací stanici ve Dvoře Králové nad Labem.

Článek

„Očekávám pokles cen až o 20 haléřů,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Důvodem je pokles cen ropy na světových trzích, kdy severomořská ropa Brent zlevnila až na současnou úroveň 75 dolarů za barel.

„Nabídka ropy na globálním trhu se rychle zvyšuje. Saúdská Arábie zvedla v červnu těžbu o 400 tisíc barelů denně a v červenci by její produkce mohla vystoupat na nový rekord 10,8 miliónu barelů ropy denně,“ uvedl Tomčiak.

Významná byla podle jeho slov i nová zpráva ropného kartelu OPEC, v níž se uvádí, že zejména v příštím roce očekává prudké navýšení produkce ze zemí mimo kartel.

U moře se pohonné hmoty prodraží

Především ze Spojených států, které už nyní na trh dodávají 10,9 miliónu barelů denně a v nejbližších týdnech se v USA očekává pokoření hranice 11 miliónů barelů.

Ceny v České republice jsou mnohem nižší než v oblíbených letních turistických destinacích. V Chorvatsku vyjde benzín v průměru o tři koruny dráž než v ČR, nafta je dražší asi o dvě koruny.

V Itálii stojí litr benzínu dokonce o 9 korun více a nafta je dražší o 7 korun. Při cestě k moři je tak vhodné natankovat plnou nádrž v Rakousku nebo Maďarsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám