Hlavní obsah

Benzín i nafta v Česku dál zdražují, litr naturalu stojí v průměru přes 31 korun

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zdražily. Průměrná cena benzínu Natural 95 od minulé středy stoupla o 20 haléřů na 31,08 korun za litr, nafta zdražila o 19 haléřů na 30,35 Kč za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 11. lednu

Článek

Nejdražší jsou pohonné hmoty v Praze. Za benzín zaplatí řidiči v metropoli v průměru 32,02 koruny za litr a za naftu 31,21 koruny.

Více než 31 korun za litr stojí benzín ještě na Vysočině, v Plzeňském, Jihomoravském, Středočeském a Olomouckém kraji. Průměrná cena nafty se v žádném jiném regionu krom Prahy nad 31 koruny za litr nedostala.

Nejlevněji motoristé pořídí benzín v Pardubickém kraji, kde litr vyjde v průměru na 30,66 koruny. Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji, řidiči ji tam v průměru nakoupí za 29,90 koruny za litr. Pod 30 korunami se cena dieselu drží ještě v Pardubickém a Karlovarském kraji.

Slabší těžba ropy i vyšší marže distributorů

Ceny pohonných hmot se zvyšují vytrvale od konce loňského listopadu. Následovaly tak ceny ropy, která zdražovala po dohodě ropného kartelu OPEC na snížení těžby.

„Předběžné výpočty agentury Reuters ukazují, že OPEC už v prosinci snížil svoji produkci. Těžbu dobrovolně redukuje zejména Saudská Arábie. V Nigérii se produkce také snížila v důsledku útoků militantů na ropná potrubí,” řekl ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak.

„V nejbližším týdnu předpokládáme mírný růst cen pohonných hmot o 10 až 15 haléřů. Cena ropy na globálním trhu v posledních dvou týdnech stagnuje. Zvyšování cen je způsobeno zejména vzestupem ziskových marží rafinerií a distribučního řetězce,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám