Hlavní obsah

Benzín i nafta mírně zdražily

Novinky, ČTK, bož

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu stouply o tři haléře. Litr benzínu zdražil na 30,94 koruny za litr a cena litru nafty od minulé středy stoupla na 30,08 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 7. únoru

Článek

Za benzín i naftu zaplatí motoristé nejvíc na Vysočině. Litr naturalu tam vyjde v průměru na 31,50 koruny, což je o dva haléře více než před týdnem. Za stejné množství dieselu pak řidič dá v průměru 30,81 koruny, tedy o devět haléřů více než před týdnem.

Druhý nejdražší je benzín v Praze, byť tam jeho cena za týden v průměru klesla o dva haléře na 31,47 koruny za litr. Nafta je pak po Vysočině nejdražší v Plzeňském kraji. Tam za týden zdražila o sedm haléřů na průměrných 30,63 koruny za litr.

Nejméně si čerpací stanice za litr benzínu účtují v Jihočeském kraji, kde průměrná cena za týden stoupla o haléř na 30,56 koruny. Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji, kde litr vyjde v průměru na 29,67 koruny, před týdnem to bylo o haléř méně.

Ceny u tuzemských čerpacích stanic se zhruba od poloviny loňského listopadu výrazněji neměnily, růst začaly na počátku roku. Litr benzínu i nafty od té doby zdražil zhruba o 30 haléřů.

Ceny ropy ve středu padaly

Nečekaný nárůst zásob amerických ropných produktů ve středu vedl k propadu cen ropy na světových trzích na měsíční minimum. Kromě zásob benzínu a nafty se minulý týden o 4,4 procentního bodu zvýšila i míra využití amerických rafinérií.

Ve středu odepisovala americká lehká ropa WTI 2,2 procenta na 61,97 amerického dolaru za barel. Severomořská ropa Brent ve stejnou dobu ztrácela 1,4 procenta na 65,91 dolaru.

Reklama

Výběr článků

Načítám