Hlavní obsah

Benzín i nafta dál zlevňují

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku i nadále zlevňují. Průměrná cena benzínu Natural 95 v uplynulém týdnu klesla o sedm haléřů na 30,66 koruny za litr. Litr nafty stál ve středu průměrně 29,75 koruny a byl tak o šest haléřů levnější než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS. Již minulý týden ceny obou paliv klesly zhruba o dvacetník za litr.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 28. únoru

Článek

Za benzín motoristé nadále zaplatí nejvíce v Praze, kde je průměrná cena 31,34 koruny za litr. Nad 31 korunami se drží i průměrná cena benzínu na Vysočině, ačkoliv zde litr zlevnil o 19 haléřů na 31,08 koruny.

Na Vysočině je navíc zcela nejdražší nafta v Česku, cena tam poklesla o 10 haléřů na 30,36 koruny za litr.

Nejlevnější je benzín v Jihočeském kraji, kde litr stojí průměrně 30,28 koruny. Nafta zůstala nejlevnější v Ústeckém kraji s průměrnou cenou 29,2 koruny za litr.

Ceny by měly klesat i dál

Ceny ropy ve středu oslabovaly v reakci na vyšší než očekávaný růst zásob ropy i benzínu v USA. Brent klesl o 1,23 procenta na 65,81 amerického dolaru za barel.

„Podle aktuální zprávy Mezinárodní agentury pro energii denní produkce USA brzy předčí produkci Saúdské Arábie a do konce roku také Ruska. Saúdská Arábie a Rusko jsou přitom dva stěžejní státy v pozadí dohody klíčových světových těžařů o omezení těžby ropy,” připomněl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

V nejbližší době podle Kovandy klesne průměrná cena benzínu v Česku k 30,50 koruny za litr a cena nafty k 29,60 koruny za litr.

„Je realistické letos očekávat ceny ropy Brent v průměru nejvýše kolem 60 dolarů za barel. V Česku se od druhého kvartálu přidá pokračování posilování koruny vůči dolaru,” doplnil Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám