Hlavní obsah

Benzín do Vánoc zdraží o korunu

Novinky, Martin Procházka, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Až ke 25 korunám pravděpodobně zdraží před Vánocemi benzín. Časy, kdy motoristé za nejprodávanější Natural 95 platili kolem 24 korun, tak zřejmě skončily. Důvodem je cena ropy, která ve středu vystoupala na nejvyšší hodnoty od války v Iráku.

Foto: BHC Most

2.liga družstev billiard-hockeye šprtce

Článek

Severomořská ropa brent totiž zdražila přibližně o pět procent a překonala hranici 30 dolarů za barel (asi 159 litrů). Cena americké ropy dokonce stoupla nad 33 dolarů za barel. V nejbližších týdnech by však ceny benzínu ještě mohly stagnovat.

"Prozatím by vzestup cen ropy neměl mít na ceny benzínu větší dopad, protože se stále prodává za příznivé ceny na rotterdamské burze," řekl Právu hlavní analytik Patria Online David Marek. Prostor pro další zlevňování, které motoristé zažívali v minulých měsících, je však podle Marka již vyčerpán.

Rostoucí ceny ropy podle odborníků nedokáže kompenzovat ani silná koruna, která v posledních dnech dosahuje vůči dolaru, za který se ropné produkty nakupují, dlouhodobých maxim. "V případě dalšího snížení těžebních kvót ropného kartelu OPEC lze očekávat, že ceny ropy ještě porostou nad současnou úroveň. To by v horizontu několika týdnů znamenalo zdražení o několik desítek haléřů až na úroveň těsně pod 25 korun za litr Naturalu 95," vysvětlil Marek.

Poptávku po benzínu posílili i dealeři ve Spojených státech, kteří začali hovořit o povodních v oblasti Houstonu a některých rafineriích v Louisianě. Zatím se ale neobjevily žádné zprávy, které by naznačovaly, že rafinerie v postižených oblastech omezí činnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám