Hlavní obsah

Běloruským novinářkám kvůli reportáži hrozí tři roky za mřížemi, u soudu byly v kleci

Novinky, ČTK, bož

Dvě běloruské novinářky z polského televizního kanálu Belsat, které v loňském roce informovaly o hromadných protestech v Bělorusku, v úterý stanuly před soudem v Minsku. Hrozí jim tři roky odnětí svobody. S odkazem na Běloruskou asociaci novinářů o tom informovala agentura Reuters. Další přelíčení proběhne 16. února.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Na soud Kacjaryna Andrejevová a Darja Čulcovová čekaly v oddělených celách. Přelíčení se musely účastnit zavřené v kleci.

Článek

Na začátek procesu Kacjaryna Andrejevová a Darja Čulcovová čekaly v oddělených celách. Přelíčení se potom musely účastnit zavřené v kleci. Obvinění odmítají.

Novinářky byly podle serveru televize Belsat zatčeny 15. listopadu kvůli živému videopřenosu (livestreamu), v němž ukázaly tvrdý policejní zásah proti účastníkům pietní akce za aktivistu Ramana Bandarenku.

Zatýkání i bití. Lukašenko zaklekl na domácí i zahraniční novináře

Ekonomika

Ten zemřel v listopadu v nemocnici poté, co ho surově zbily bezpečnostní složky. Video ženy pořídily z bytu ve 14. patře. Když protestní akce skončila, ozbrojené zásahové jednotky vyrazily dveře bytu a obě ženy zadržely.

Úřady reportérky obvinily z porušení článku trestního zákoníku, který se týká „organizace nebo připravování aktivit, které hrubě narušují společenský pořádek”.

Podporu novinářkám vyjádřila například Běloruská asociace novinářů, běloruský PEN klub nebo Evropská federace novinářů. Newyorský výbor na ochranu novinářů (CPJ) vyzval běloruské úřady k okamžitému propuštění obou reportérek a ukončení jejich trestního stíhání.

Foto: Reuters

Běloruská pozice při nedělním zásahu proti demonstrantům

Britská lidskoprávní organizace Article 19 v prohlášení napsala, že obžaloba odporuje mezinárodním standardům v oblasti lidských práv a stíhání porušuje právo na svobodu projevu.

Rozsáhlé protesty v Bělorusku vypukly v neděli 9. srpna v reakci na falšování výsledků prezidentských voleb.

EU by pro Bělorusy mohla udělat více, řekla Cichanouská před převzetím Sacharovovy ceny

Evropa

Opoziční prezidentská kandidátka Svjatlana Cichanouská odmítla uznat vítězství dosavadního prezidenta Lukašenka, které oznámily oficiální orgány. Opozice předpokládá, že kandidátka ve skutečnosti zvítězila.

Lukašenkův režim od začátku protestů tvrdě zasahuje i proti zahraničním a domácím novinářům. Řada reportérů se stala obětí bití. Novináři byli při výkonu své práce zadržováni, často jim byl před propuštěním zabaven natočený materiál.

Později režim většině zahraničních i nezávislým domácím novinářům odebral akreditace a postupuje proti nim stejným způsobem jako proti demonstrantům.

Česká republika ani Evropská unie legitimitu běloruských prezidentských voleb neuznávají. Sankce EU proti představitelům běloruského režimu ze začátku blokoval Kypr.

Reklama

Související témata:

Související články

V centru Minsku se pokusil upálit muž

V centru běloruského hlavního města Minsku se v pátek před sídlem vlády zapálil muž, uvedl nezávislý server Tut.by s odvoláním na očitá svědectví a pořízené...

Výběr článků

Načítám