Hlavní obsah

Bělorusko zaplatilo Gazpromu celý dluh za plyn

MOSKVA

Ruský plynárenský podnik ve středu oznámil, že Bělorusko zaplatilo celou částku 460 miliónů dolarů, které dlužilo Rusku za dodávky plynu. Nenaplnily se tak obavy, že by letní rusko-běloruský spor o plyn mohl narušit dodávky do Evropy, jako se tomu stalo letos v lednu.

Článek

"Gazprom potvrzuje, že Beltransgaz učinil poslední splátku za plyn dodaný v první polovině tohoto roku," uvedlo tiskové oddělení Gazpromu. Gazprom minulý týden pohrozil, že kvůli nezaplacenému dluhu sníží dodávky do Běloruska o 45 procent. V pátek tento krok odložil, protože Minsk začal dluh splácet.

Dluh vznikl poté, co Gazprom od počátku tohoto roku zvýšil cenu plynu pro Bělorusko  a Ukrajinu na více než dvojnásobek. Obě země si tento krok nechtěly nechat líbit a obvinily Moskvu, že se jedná o politicky motivovaný čin. Důsledkem krize došlo k poklesu dodávek ropy a plynu do Evropy, protože země odebíraly suroviny, určené pro ostatní evropské země. Bělorusko i Ukrajina se nakonec s Gazpromem na vyšších cenách dohodly.

Minsk mohl podle dohody během prvního pololetí platit za plyn starou cenu 55 dolarů za 1000 m3 s tím, že zbylou půl miliardu dolarů zaplatí do 23. července. Bělorusko původně požadovalo od Moskvy překlenovací úvěr, pod pohrůžkou snížení dodávek však nakonec zaplatilo. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko sdělil, že chybějící peníze do rozpočtu doplní mimo jiné spřátelený venezuelský prezident Hugo Chávez.

Gazprom je největším producentem zemního plynu na světě a na zásobování evropských zemí se podílí asi čtvrtinou. Klíčovou cestu pro ruský plyn do Evropy představuje Ukrajina. Přes Bělorusko dodává Gazprom plyn zejména do Polska a Německa.

Reklama

Související témata:

Související články

Gazprom odpojí Ukrajinu od dodávek plynu

Ruský plynárenský gigant Gazprom na přelomu roků oznámil, že od neděle odpojí Ukrajině dodávky zemního plynu. Rozhodl se tak poté, co země nepřistoupila...

Ukrajina a Rusko se dohodly na ceně plynu

Rusko a Ukrajina se ve středu ráno dohodly na ceně dodávek ruského zemního plynu na Ukrajinu. V Moskvě jednali celou noc šéfové ruského Gazpromu s ukrajinským...

Výběr článků

Načítám