Hlavní obsah

Bělorusko zablokovalo dodávky ruské ropy do Polska

Právo, Novinky, BBC, mosnews.com
VARŠAVA

Dodávky ruské ropy do Německa a Polska přes Bělorusko byly v noci na pondělí přerušeny. Oznámil to mluvčí provozovatele ropovodů PERN Tomasz Zakrzewski s tím, že firma požádala Bělorusko o vysvětlení, proč uzavřelo dodávky přes severní větev ropovodu. Zastavení dodávek zřejmě souvisí se sporem mezi Běloruskem a Ruskem o ropná cla a tranzit ruské ropy přes běloruské území.

Článek

Rusko od ledna zvýšilo na dvojnásobek cenu za zemní plyn, který Bělorusko odebírá a používá ho v průmyslu i k vytápění domácností. Minsk to akceptoval, i když to značně ztížilo ekonomickou situaci země.

Rusko nyní navíc nechce umožnit, aby Bělorusko mohlo prodávat do třetích zemí ropné produkty, které vyrábí z levné ruské ropy. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko se proto rozhodl na ropu, která je přepravována přes běloruské území, uvalit clo, což vyvolalo velký odpor v Moskvě i na Západě a podle USA to ukázalo na "prohnilost" Lukašenkova režimu.

V neděli Lukašenko uvedl, že se nenechá dodávkami energií vydírat. Moskva doposud podporovala Bělorusko, které čelí izolaci. Rusko dokonce nabízelo zemí sjednocení, Minsk na to ale příliš neslyšel.

Polsko hledá náhradní zdroje ropy

Polsko má zásoby ropy na 80 dní. Náměstek polského ministra hospodářství Piotr Naimski v pondělí novinářům řekl, že Polsko nemá žádné informace o tom, kdy by dodávky mohly být obnoveny.

Přední odběratelé ropy v Polsku, rafinerie Lotos a PKN Orlen, která je majitelem českého holdingu Unipetrol již zahájily vyjednávání ohledně alternativních dodávek. "Společnosti nyní vyjednávají o dodávkách z jiných zemí, například z Kuvajtu," uvedl náměstek polského ministra hospodářství Naimski.

Také Maďaři odstaveni od přívodu, dodávky na Slovensko ohroženy

V pondělí odpoledne byly přerušeny dodávky ropy také do Maďarska. Maďarský ministr hospodářství János Kóka okamžitě svolal zasedání speciální komise, která stávající situaci vyhodnotí.

Krátkodobý výpadek dodávky ruské ropy byl zaznamenán také na jižní větvi ropovodu, a to údajně již v neděli. Větev směřuje přes Ukrajinu a Slovensko do Česka. V pondělí ČTK informoval Štefan Czucz, generální ředitel Transpetrolu, který spravuje slovenskou část ropovodu Družba, že by také na Slovensku mohl být přísun ropy brzy krátkodobě přerušen. Rafinerie Slovnaft však zatím takové informace nemá.

"Dodávky ropy z Ruské federace jsou v normálním režimu a v souladu s plánem. Zatím jsme žádné problémy nezaznamenali," řekla ČTK mluvčí Slovnaftu Kristína Félová.

Česko zatím problémy nemá

Tuzemští zpracovatelé ropy zatím problémy se zásobováním nemají. "Jsme zásobováni jižní větví (ropovodu Družba) a v tuto chvíli můžeme říci, že zásobování probíhá bez problémů," potvrdila v pondělí ČTK mluvčí společnosti Unipetrol Michaela Lagronová.

Reklama

Výběr článků

Načítám