Hlavní obsah

Barel ropy se příští rok bude prodávat za sto dolarů

Právo, Martin Procházka

Motoristy a domácnosti, které topí naftou, čeká před nadcházejí zimní sezónou další nepříjemná zpráva. Ropa na světových trzích pokračuje ve zdražování a její ceny lámou historické rekordy. Je jen otázkou času, kdy se drahá ropa začne promítat do cen benzínu a nafty u čerpacích stanic. Podle odborníků se blíží doba, kdy ceny ropy překonají psychologickou hranici 100 dolarů za barel.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Lehká americká ropa West Texas Intermediate (WTI) stála v pátek už přes 92 dolarů za barel (159 litrů) a byla tak nejdražší za dobu, co se s ropou obchoduje. Podobně na tom byl i severomořský Brent, který zdražil na rekordních 89,30 USD.

Už na konci roku by tak mohli motoristé v Česku kupovat Natural 95 za více než 32 korun za litr. Další zdražení přijde hned po Novém roce, kdy se do benzínu začne povinně přimíchavat biolíh. To může litr benzínu zdražit až o další korunu.

"Důvodů pro zdražování ropy je více. Jednak to je nečekaný pokles zásob ve Spojených státech, který ovlivňuje i ceny ropy v Evropě, situaci komplikuje i geopolitické napětí mezi USA a Íránem a v neposlední řadě působí na ceny ropy negativně i slabý dolar. Vzhledem k tomu, že ropa se prodává hlavně za americké dolary, požadují prodejci vyšší cenu," řekla Právu analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Zlevnění nepřijde

Trend je podle Šichtařové negativní, protože pokles kurzu dolaru ani snížení napětí mezi USA a Iránem je v nedohlednu. "Podle odhadů se brzy dočkáme kurzu 1,35 dolaru za euro. Je tak jen otázka času, kdy ropa podraží nad 100 dolarů za barel," uvedla Šichtařová s tím, že letos k tomu ještě pravděpodobně nedojde. "Očekávám, že ropa překoná hranici 100 dolarů za barel na počátku příštího roku," dodala.

Od začátku roku je ropa dražší asi o 50 procent. Před týdnem cena dokonce začala klesat a ještě ve středu se barel WTI prodával kolem 85 dolarů. "Trh je teď pod vlivem strachu a obav z napětí mezi nabídkou a poptávkou. Faktorem je postoj Spojených států vůči Íránu a další obavy z nízkých zásob ropy," podotkl analytik finančního ústavu National Bank of Australia Gerard Burg. USA uvalily na Írán další sankce a obvinily jeho Revoluční gardy z šíření zbraní hromadného ničení.

Reklama

Související témata:

Související články

Ropa se dostala už nad 92 dolarů za barel

Ceny ropy rostou neustále strmě vzhůru a lámou tak další rekordy. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se na světových trzích v několika...

Výběr článků

Načítám