Hlavní obsah

Banky vyrazily do boje o studenty

Právo, Martin Procházka

Banky v České republice ve snaze získat nové mladé klienty přicházejí s velice výhodnými nabídkami. Téměř pravidlem tak je, že studenti neplatí za vedení účtu, mají zvýhodněné výběry z bankomatu či lepší úročení účtu než ostatní klienti.

Článek

Ve srovnání s loňským rokem došlo v nabídce bank pro studenty k několika změnám. Příjemné pro většinu mladých lidí, kteří při studiích uvítají možnost čerpat peníze i bez dostatečné hotovosti na účtu, je, že některé banky zvedly maximální výši kontokorentu.

U většiny bank je tak možné jít do minusu až 20 tisíc korun. Úročení kontokorentu se v podstatě neměnilo a platí, že nejméně zaplatíte u Živnostenské banky, výhodná je i Poštovní spořitelna a Komerční banka.

Některé banky změnily poplatky při výběru z bankomatu. U ČSOB stoupl poplatek za výběr z cizí banky o 5 korun na 30 Kč. eBanka zase zdražila výběry ve vlastních bankomatech a bankomatech Raiffeisenbank o 3 Kč na 9,90, ale nabízí 2 výběry měsíčně zdarma. Výběry z bankomatů jiných bank u eBanky ale podražily o 10 Kč na 39,90.

Měnilo se i úročení vkladů, které ale pro studenty není vzhledem k výši zůstatku tolik důležité. Nejvyšší úrok teď nabízí Poštovní spořitelna (1,10 procenta) a Volksbank (1 procento). Naopak jen 0,01 procenty se studentům úročí vklady u eBanky.

Velmi výhodné je Studentské konto Plus u ČSOB. Studenti mají zdarma vedení účtu včetně čtvrtletních výpisů poštou. Neplatí ani za zřízení a vedení kontokorentu a zřízení a vedení internetového, telefonního a GSM bankovnictví. Vzhledem k rozsáhlé síti bankomatů je ale zásadní, že výběry z vlastních bankomatů jsou zdarma. Velmi výhodné je i to, že si lze z bankomatů ČSOB vybírat zdarma i na Slovensku.

Kontokorent lze získat ve výši 20 tisíc korun, úrok činí mírně nadprůměrných 13,9 procenta. Potvrzení o studiu se předkládá jen jednou, a to při založení konta. K účtu je zdarma vydávána embossovaná karta Visa Classic, což ocení zejména ti, kdo cestují do exotičtějších zemí, kde by mohli mít s placením standardní debetní kartou problémy.

Banka proti loňsku snížila úročení účtu, které nyní činí jen 0,05 procenta.

U České spořitelny je rovněž vedení účtu zdarma. Platí se za výpis z účtu poštou, zvolíte-li elektronický výpis, budete jej dostávat bez poplatku. Zůstatek na účtu je úročen poměrně vysokými 0,85 procenta.

Výběry z bankomatů zdarma banka nenabízí, studenti platí stejně jako ostatní klienti České spořitelny 6 Kč. Jeden z nejnižších je poplatek za výběr z bankomiatu cizí banky.

Studenti mají zdarma zřízení internetového a telefonického bankovnictví a zadávání, změnu či zrušení trvalého příkazu a zadání příkazu k inkasu. Česká spořitelna rovněž přispívá studentům 200 Kč na pořízení karty ISIC.

Výše kontokorentu je odstupňovaná podle druhu studia, úvěr můžete získat od 18 let. Studenti středních škol mají nárok na 5000 korun, studenti prvních ročníků vysokých a vyšších odborných škol na 10 000 a studenti vyšších ročníků na 20 tisíc korun. Zřízení kontokorentu a jeho vedení je zdarma, banka si ale účtuje nadprůměrný úrok 15,9 procenta.

U Komerční banky mohou studenti s programem Gaudeamus 2 získat vedení účtu včetně výpisů zdarma, neplatí se ani za zřízení mobilního, telefonického a internetového bankovnictví. Služby telefonického bankovnictví na Expresní lince KB 24 jsou rovněž zdarma.

Kontokorent může na rozdíl od minulých let dosáhnout až 20 tisíc korun, a to pro studenty vysokých a vyšších odborných škol studujícím od druhého ročníku výše. Povolený debet je úročen příznivými 12 procenty. Dostat se alespoň jednou "do plusu" musíte ale na rozdíl například od České spořitelny či ČSOB jednou za půl roku. K účtu je zdarma vydávána karta Styl Maestro, jeden výběr z bankomatu vlastní banky je zdarma, za další se platí 6 Kč.

Vyplatí se tak připlatit si za nadstandardní balíček, kde za 20 korun měsíčně student dostane embossovanou kartu MasterCard Gaudeamus a hlavně za výběry z vlastních bankomatů nic neplatí. Drahý je naopak výběr z bankomatu cizí banky, stojí totiž 39 korun.

Banka rovněž každoročně nabízí bonus 333 korun, podmínkou pro jeho získání je každý měsíc uskutečnit alespoň jednu platbu kartou nebo si přes bankomat dobít mobilní telefon.

První rok vedení účtu získá student rovněž slevovou kartu Euro 26.

Poštovní spořitelna

Účet Junior u Poštovní spořitelny vyjde měsíčně na 10 korun včetně výpisů a nabízí nejvyšší úročení, 1,1 procenta. Čipová Maxkarta má zdarma pojištění proti ztrátě a odcizení.

Kontokorent může dosáhnout až 20 tisíc korun, ale dostanete jej až po uplynutí 6 měsíců od založení účtu. Úrok u kontokorentu patří se 12 procenty k nejpříznivějším na trhu.

Výběr z bankomatu vlastní banky a ČSOB vyjde na příznivých 5 Kč, stejně se platí i při výběrech v bankomatech ČSOB na Slovensku, výběr z banomatů cizí banky přijde na 25 korun. K účtu se zdarma vydává jedna z karet ISIC, ITIC nebo Euro 26.

U účtu Junior není třeba dodat potvrzení o studiu, mohou jej využít všichni mladí lidé do 26 let.

eBanka nabízí mladým Program Student, který je zaměřen na ty, kteří využívají přímé bankovnictví. Za 19 korun měsíčně máte k dispozici všechny dostupné komunikační kanály, tedy internet, SMS, wap, GSM banking a telekonverzant. Neplatí se rovněž zadávání trvalých příkazů, povolení inkasa a příchozí platby.

K účtu můžete volit mezi kartami Maestro a Visa Electron, vedení karty zdarma platí jen první rok, potom se platí 280 korun ročně.

Kontokorent se pohybuje od 10 tisíc korun až do 150 000, podle toho, jaký je na účtu obrat. Studenti musí každý rok předkládat potvrzení o studiu.

Jeden výběr z bankomatu eBanky či Raiffeisenbank je zdarma, potom se platí 9,90 Kč. U cizí banky se platí 39,90 Kč.

GE Money

Vedení účtu Genius Student je zcela zdarma, včetně výpisů. Neplatí se navíc ani za tři další služby, na výběr jsou například 3 varianty přímého bankovnictví, dva druhy platebních karet a karta MasterCard Internet nebo kontokorent. Praktickou volbou je karta, kontokorent a jeden z kanálů přímého bankovnictví. Služby zdarma lze bezplatně měnit.

Z vlastního bankomatu máte možnost dvou výběrů zdarma, za další se ale platí 15 Kč, což je nejvyšší cena ze všech uvedených bank. Vysoká cena, 35 korun, se platí i u výběru z cizího bankomatu. Studenti mají možnost získat kontokorent ve výši 5 tisíc korun, ale úroková sazba 17,9 procenta je velmi vysoká. Výhodou je, že potvrzení o studiu se předkládá jen při založení účtu.

U Studentského konta je výhodné zejména to, že neplatíte za výběr z vlastních bankomatů a navíc máte zdarma 1 výběr z cizího bankomatu. Z bankomatu Živnostenské banky lze peníze nejen vybírat, ale i zdarma vkládat na účet. Vedení účtu vyjde podobně jako u eBanky na 19 Kč.

K běžnému účtu si můžete zvolit bezplatné vedení spořícího účtu nebo termínovaného vkladu. Ze služeb přímého bankovnictví je k dispozici internet nebo GSM banking. V ceně účtu je rovněž 5 SMS se zůstatkem na účtu měsíčně. Stejně jako u eBanky se neplatí za příchozí platby.

Kontokorent sice může dosáhnout jen 5 tisíc korun, zato ale nabízí nejvýhodnější úročení na trhu, pouze 10 procent. Potvrzení o studiu je třeba předkládat každoročně.

Účet Free konto mají studenti veden zdarma, měsíční výpis na přání vyjde na 15 korun. Banka nabízí výhodné ceny za výběr z vlastního bankomatu, jen 2,50 Kč. Zvýhodněny jsou i výběry z bankomatů ČSOB, kde se platí 5 Kč.

Nevýhodou je, že banka nesposkytuje GSM banking ani telefonní bankovnictví, účet tak lze přímo ovládat jen přes internet.

Srovnání studentských kont u jednotlivých bank
bankavedení účtu (v Kč měsíčně)úročenívýběr z bankomatu*(v Kč)výše kontokorentu
Česká spořitelnazdarma0,856/25+0,5%5000-20 000
KBzdarma0,40%jeden výběr zdarma, pak 6/395000-20 000
ČSOBzdarma0,05%zdarma/30až 20 000
eBanka190,01%2 výběry zdarma pak 9,90/39,90od 10 000
GE Money Bankzdarma0,10%2 výběry zdarma, další 15 Kč/35až 5000
Poštovní spořitelna101,1%5***/25až 20 000
Volksbankzdarma1%2,50/ČSOB 5 Kč, ostatní 25 Kč5000-20 000
Živnostenská banka190,53%zdarma/1 výběr zdarma, pak 30 Kčdo 5000
pozn: * první číslo uvádá výběr z bankomatu vlastní banky, druhé výběr u cizí banky, ** v rámci nadstandardního balíčku za měsíční příplatek 20 Kč jsou zdarma všechny výběry u vlastní banky a k účtu se vydává karta embosovaná karta MC,*** platí i pro bankomaty ČSOB
zdroj: údaje bank

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám