Hlavní obsah

Banky nabízejí hypotéky i na koupi družstevních bytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé si nově mohou vzít klasickou hypotéku i na nákup družstevního bytu. Zatímco dosud banky poskytovaly hypotéky pouze na pořízení bytu či domu do osobního vlastnictví, od května mají možnost takto financovat i nákup družstevních bytů.

Foto: Jitka Doubravová

Lucie Pudilová se svým trenérem Ladislavem Erdélyim, Martinou Jindrovou a Zdeňkem Švemberkem

Článek

Jako první začaly hypoteční úvěry na pořízení bytu v družstevním vlastnictví se stejnou úrokovou sazbou jako u osobního vlastnictví poskytovat GE Capital Bank, Komerční banka či HVB Bank.

Pokud chtěl klient úvěr na koupi družstevního bytu, musel si vzít běžný spotřebitelský úvěr, u něhož zaplatil více na úrocích. 

Změna zákona o dluhopisech umožnila od prvního května poskytovat klasické hypotéky i na nákup družstevních bytů. Klient ale musí bance dát do zástavy jinou nemovitost, než je družstevní byt. Banky připouštějí, že to pro řadu lidí může být problém.

Změny v Komerční bance

Dvojka na trhu hypoték, Komerční banka, nabízí klasické hypotéky na družstevní byty od června. Současně s tím změnila i strategii v přidělování úrokové míry při kladném vyřízení hypotéky. 

Zatímco dosud podobně jako jiné banky lákala klienty na minimální úrokovou sazbu, na niž ve finále dosáhl málokdo, nyní zákazníkům již na první schůzce s poradcem garantuje maximální sazbu pět procent, kterou je možné po posouzení bonity snížit.  "V 80 procentech bude klientovi sazba snížena," uvedl vedoucí odboru úvěry občanům KB Tomáš Urban.

Jednička na trhu, Česká spořitelna, tuto možnost nabízí u nákupu družstevního bytu nad 800 tisíc. Pětiletou úrokovou sazbu garantuje na úrovni 5,49 procenta

Pro GE nic nového

GE Capital Bank nabízela klasickou hypotéku na družstevní byty či na rekreační chalupy i před 1. květnem. Na rozdíl od jiných bank se jí novela zákona o dluhopisech nijak nedotkla, protože financovala úvěry z vlastních zdrojů a nikoliv z peněz získaných z hypotečních zástavních listů.

Banka do konce letošního května poskytla klientům na nákup družstevních bytů úvěry za 202 miliónů korun. Pětileté úročení hypoték GE nabízí od 4,6 procenta, podobně jako KB ale plánuje přechod na garantovanou sazbu.

Od letošního května si lidé mohou vzít hypotéku na družstevní byt i u HVB Bank, kde pětiletá úroková sazba začíná podobně jako u GE na 4,6 procenta.

Ostatní zůstávají u tzv. amerických hypoték

Ostatní banky zatím nabízejí financování nákupu družstevních bytů pouze prostřednictvím americké hypotéky, tedy spotřebitelského úvěru zajištěného nemovitostí. Úročení americké hypotéky je ale až o tři procentní body vyšší než u klasické hypotéky.

Pořadí bank v podílu na hypotečních úvěrech

1. Česká spořitelna 32%

2. Komerční banka 22%

3. Českomoravská hypoteční banka 21%

4. HVB Bank 16%

5-7. GE Capital Bank, Raiffeisenbank, Živnobanka

Reklama

Související témata:

Související články

Levné hypotéky táhnou výstavbu bytů

Bytová výstavba za tři čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 9,7 %. Celkem za leden až září začala výstavba 27 199 bytů, z toho nejvíce v rodinných...

Zájem o hypotéky loni trhal rekordy

Zájem o hypotéky loni trhal rekordy. Lidé a firmy si vzali od bank úvěry za 47,6 miliardy korun. V porovnání s rokem 2002 to je o 57 procent více. Hypoteční...

Výběr článků

Načítám