Hlavní obsah

Bankrot by Řecku zasadil smrtelnou ránu, tvrdí bankéř

Londýn

Restrukturalizace řeckého dluhu nebo vystoupení z eurozóny by pro Řecko de facto znamenaly trest smrti. Pro ekonomický list Financial Times (FT) to uvedl člen bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) Lorenzo Bini Smaghi s tím, že dopady platební neschopnosti by pocítily hlavně centrální banky eurozóny a v konečném důsledku daňoví poplatníci.

Foto: Profimedia.cz

Řecký ministr financí George Papaconstantinou

Článek

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti.

Atény si od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) tehdy zajistily tříletý úvěr v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 biliónu Kč). Země ale nezvládá plnit podmínky, k nimž se před přijetím úvěru zavázala, a je tedy otázkou, zda dostane další část úvěru.

Rozprodej státního majetku

Státní dluh Řecka se pohybuje kolem 327 miliard eur (zhruba osm biliónů Kč), což je kolem 150 procent jeho hrubého domácího produktu. Bini Smaghi připomněl, že Řecko není v platební neschopnosti a situaci stále může řešit, například rozprodejem státního majetku či změnou daňového systému a struktury výdajů.

Bini Smaghi podle FT odhaduje, že vlády eurozóny by spolu s MMF musely Aténám poskytnout dalších asi 30 miliard eur (zhruba 738 miliard Kč), aby se Řecko vzpamatovalo. Zbytek financování, který je vymezen na léta 2012 až 2013, by bylo nutné pokrýt z privatizačních výnosů a dalších opatření, uvedl bankéř.

Reklama

Výběr článků

Načítám