Hlavní obsah

Bakterie E.coli přeskočila ze zaměstnankyně firmy na potraviny

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebezpečný kmen bakterie E.coli vyvolávající krvácivé průjmy se v německé spolkové zemi Hesensko poprvé přímo přenesl ze zaměstnankyně cateringové firmy na potraviny a nakazil tak dalších 20 lidí.

Foto: Leonhard Foeger , Reuters

Petriho miska s bujícími koloniemi EHEC

Článek

„Potvrdily to laboratorní testy,“ řekl v pátek Harald Kühlborn, mluvčí okresu Kassel, s tím, že to, jak přesně bakterie pronikla do potravin a zda došlo k zanedbání dodržování hygieny ve firmě, se nadále šetří. Šiřitelem v tomto případě tak nebyly zeleninové klíčky, které laboratorní testy minulý týden potvrdily jako zdroj nynější nákazy, ale pracovnice firmy.

Dodal, že pokud by se v podniku dodržovala základní pravidla jako umývání rukou po použití toalety, k přenosu by nedošlo. „Možné je ovšem také to, že svou roli sehrály infikované předměty používané při přípravě,“ podotkl Kühlborn.

Zaměstnankyně firmy připravující párty se podle testů nakazila agresivním kmenem E.coli,  avšak v době, kdy připravovala občerstvení pro večírek, se u ní neprojevovaly žádné příznaky.

Onemocnělo 20 hostů

Přenesla kmen na několik různých potravin a později se u ní objevily příznaky hemolyticko-uremického syndromu, při němž pacientům selhávají ledviny, dochází ke chudokrevnosti a poruchám nervového systému.

Z 65 hostů oslavy onemocnělo průjmovou chorobou 20.

Hesenské úřady znovu vyzvaly pacienty s bakterií, jejich rodinné příslušníky a kolegy ze zaměstnání, aby si po použití toalety a před jídlem důkladně omyli ruce. Výzva se týká i lidí, kteří už krvácivé průjmy přestáli, nebo onemocněli jen lehčí formou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám