Hlavní obsah

Bakalovo dědictví v OKD: Důl Paskov vyjde stát na miliardu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

O osudu Dolu Paskov se rozhodne do 31. března 2014. Pokud se do tohoto data nedohodne stát s vlastníkem dolu o prodloužení těžby, pak bude již řešení jen na OKD. Stát se ale podle všeho z části odpovědnosti nevyvlékne, přinejmenším za některé sociální programy po útlumu těžby. A to může vyjít na miliardu korun.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Důl Paskov na Frýdecko-Místecku.

Článek

Firma se již přitom domluvila se zaměstnanci a odbory na útlumu a postupném odchodu stovek lidí. Podpisem kolektivní smlouvy nedávno aspoň zažehnali hrozbu stávky. [celá zpráva]

Nově jmenovaný zmocněnec vlády pro Moravskoslezský kraj, ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Ciencala ve čtvrtek Právu řekl, že 6. ledna má být podepsáno memorandum o porozumění mezi ČR a majitelem dolu, nizozemskou společností NWR, již ovládá podnikatel Zdeněk Bakala, řekl Ciencala.

„Pokud do 31. března nenajdeme řešení, které bude přijatelné pro všechny strany, memorandum přestane platit a bude vše plně v režii OKD. A ti začnou důl utlumovat od roku 2014. Na stát by tím přešla starost o sociální programy, které by mírnily dopady uzavření dolu,“ uvedl.

Preferuji variantu s řešením, které by udrželo co nejdéle co nejvíc pracovních míst.
Jiří Ciencala, ministr průmyslu a obchodu

Jak dodal, ve hře jsou již jen tři varianty. Jedna znamená, že stát do Paskova nevloží přímo ani korunu a nerentabilní důl skončí příští rok, jak OKD oznámilo.

Další dvě počítají s tím, že OKD bude důl na své náklady provozovat až do konce roku 2016 a stát pak zaplatí jeho technickou likvidaci a bude se podílet na vyplacení sociálních dávek pro propuštěné zaměstnance dolu.

„Já preferuji variantu s řešením, které by udrželo co nejdéle co nejvíc pracovních míst,“ prohlásil Ciencala.

Obává se totiž velkého růstu nezaměstnanosti v regionu, který by podle jeho zářijového katastrofického scénáře pro vládu, o kterém Právo informovalo, mohl dosáhnout až několik desítek tisíc lidí.

Stát koupí důl za korunu

Podle vládou schváleného memoranda by po ukončení těžby stát hned k 1. lednu 2017 důl odkoupil za jednu korunu. A to i přes zářijová prohlášení premiéra v demisi Jiřího Rusnoka, že to vláda učinit nehodlá. „Rozhodně nebudeme kupovat OKD ani Důl Paskov, a to ani kdyby stál jen jednu korunu,“ tvrdil tehdy.

„Po roce 2016 stát připravuje koupi dolu za jednu korunu, tzv. ve veřejném zájmu. Pak by nastala teprve likvidace, tedy útlum toho dolu. To už by prostřednictvím nějaké firmy, např. DIAMO, prováděl stát,“ přiblížil ve čtvrtek další plány pro Paskov Ciencala. Jak dodal, řešení bude úkolem již pro novou vládu.

Všechny varianty budou znamenat výdaje státu kolem miliardy korun. Podle Ciencaly zatím nelze říci, kolik to bude přesně. V dokumentu, který předložil vládě, uvádí, že varianty s podporou státu přijdou na 1,3 miliardy.

Problém s veřejnou podporou

V případě uzavření dolu již příští rok by stát musel vynaložit až miliardu korun na sociální dopady propuštění zhruba 1500 lidí a na vytváření nových pracovních míst pro ně.

Ciencala také varuje, že poskytnutí peněz pro útlum těžby v OKD může být problematické. Mohlo by být totiž považováno za „veřejnou podporu“, pro kterou jsou v EU stanovena jasná pravidla a musí s ní souhlasit Evropská komise, což může trvat půl roku i rok.

Návrh na řešení připraví pracovní skupina za účasti OKD, které ovšem musí jejím členům poskytnout všechny finanční a ekonomické údaje, aby bylo možné spočítat dopady jednotlivých variant. Ty pak budou prověřeny ještě nezávislými auditory.

Podle Ciencaly se návrh řešení dá stihnout za tři měsíce. „To nejsou žádné zázraky, to jsou algoritmy, postupy a výpočty, které jsou běžně známé, a pokud se použijí správná data, pak je termín reálný,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám