Hlavní obsah

Babišův Agrofert spolkne německého pekárenského obra Lieken

Milán
Aktualizováno

Česká skupina Agrofert podnikatele Andreje Babiše koupí od italské společnosti Barilla, která je největším výrobcem těstovin na světě, německý řetězec pekáren Lieken AG. Finanční detaily transakce strany nezveřejnily.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Agrofertu Andrej Babiš

Článek

Dohodu musí ještě odsouhlasit antimonopolní úřad Evropské unie. Lieken je německou jedničkou v produkci chleba. Vyrábí pečivo pod značkou Golden Toast. Zaměstnává 4700 lidí a jeho tržby v roce 2011 činily 756 miliónů eur (zhruba 19,3 miliardy korun).

Prodej německé divize je součástí plánu Barilly zaměřit se na své hlavní aktivity – těstoviny a potraviny s vyšší ziskovou marží. Barilla získala Lieken v roce 2002 v rámci akvizice dalšího řetězce pekáren, firmy Kamps, kterou prodala v říjnu 2010 soukromé investiční skupině ECM, napsala agentura Reuters.

Agrofert Holding je jedničkou českého zemědělsko-potravinářského sektoru a dvojkou chemického průmyslu. Loni skupině Agrofert vzrostly nekonsolidované tržby o 15 procent na rekordních 202 miliard korun. Nekonsolidovaný zisk před zdaněním klesl z předloňských 9,1 miliardy na 7,6 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám