Hlavní obsah

Babiš zvažuje odložení elektronické evidence tržeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo financí zvažuje odložení elektronické evidence tržeb (EET) na začátek roku 2017, řekl šéf resortu Andrej Babiš (ANO). O termínu spuštění chce rozhodnout do konce srpna. Ještě nedávno přitom posun termínu z plánovaného 1. prosince odmítal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

K posunutí začátku evidence elektronických tržeb vyzvala ministerstvo financí v červnu Hospodářská komora ČR. Většina podnikatelů se podle jejich průzkumu obává, že spuštění v prosinci by mohlo narušit průběh adventního období, třeba kvůli technickým problémům.

Babiš to v první reakci odmítl.

Svaz průmyslu a dopravy tento týden uvedl, že ministr v diskusi s firmami připustil i odložení na 1. února.

"Diskutujeme to v rámci ministerstva, chceme to posoudit, jaké jsou výhody, nevýhody," řekl ve středu Babiš. "Předpokládám, že do konce srpna bychom měli mít jasno," doplnil.

Fiala: Neschopnost ministerstva

„Úvahy Andreje Babiše nad odložením startu EET jenom dokazují neschopnost ministerstva financí tento projekt včas připravit. Koaliční strany zároveň přemýšlejí o schválení výjimek z EET pro nejrůznější skupiny podnikatelů,” komentoval úvahy o posunutí termínu předseda ODS Petr Fiala.

Jeho strana spolu s opoziční TOP 09 prosazuje, aby ministerstvo od zavedení EET úplně upustilo. „Systém je nepotřebný, nebezpečný a pro statisíce podnikatelů nákladný,” dodal Fiala.

V první fázi od prosince 2016 by se EET měla týkat hotelů a restaurací, maloobchodu a velkoobchodu až od března 2017. Od března 2018 se bude týkat svobodných povolání, dopravy a zemědělství a od června 2018 vybraných řemesel a výrobních činností.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Profimedia.cz

Ministerstvo financí plánuje v průběhu příštího roku podpořit zavádění EET účtenkovou loterií, jako mají třeba na Slovensku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám