Hlavní obsah

Babiš k dostavbě Dukovan: Smlouva s ČEZ je pro stát lepší než garance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pro stát bude lepší uzavřít s energetickou společností ČEZ smlouvu kvůli stavbě nového jaderného bloku než vládní garance. Na čtvrteční konferenci k budoucnosti jaderné energetiky v Česku to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Jan Sucharda/ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Stát tak podle premiéra získá větší kontrolu nad výstavbou a možnost jednat v případě, že se změní parametry trhu, či přebrat stavbu od ČEZ, kdyby hrozilo zvýšení nákladů.

Garance by podle Babiše byla bianco šekem. Pro ČEZ je nyní podle něj nutné neprodleně spustit zahajovací etapu příprav, tedy získat povolení k umístění stavby a zorganizovat výběrové řízení. „Preferencí je moderní jaderný zdroj," dodal. Vláda podle něho sleduje projekty ve světě, zejména ty, které se zpozdily.

Při přípravě nového jaderného bloku se stát zaměří na jednu lokalitu, a to v Dukovanech, řekl vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl. Dohoda s ČEZ by podle něj měla být uzavřena letos.

„Hodnotím to jako dobrý posun od původních úvah, že by to měl stavět pouze ČEZ,” komentoval v ČT odborník na energetiku Jiří Gavor ze společnosti ENA. Podle něj nyní ale bude komplikované dohodnout detaily takové smlouvy.

Zástupce menšinových akcionářů Michal Šnobr na Twitteru uvedl, že navržená varianta je neprůchodná nejen pro menšinové vlastníky, ale i pro Brusel.

Také Gavor potvrdil, že státní podporu vždy musí schválit EU. Upozornil, že vliv v Bruselu mají protijaderné Německo a Rakousko, takže takové schvalování může být složité a dlouhé. Míl kvůli jednání s Evropskou komisí odhaduje dokončení výběrového řízení na rok 2024.

Babiš v březnu poletí do Bílého domu, s americkým prezidentem Donaldem Trumpem by měl jednat také o energetice. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám