Hlavní obsah

Babiš: ANO bude proti rozpočtu, pokud schodek překročí 60 miliard

Právo, tin

Hnutí ANO bude hlasovat proti rozpočtu na příští rok, pokud schodek překročí 60 miliard korun, se kterým počítá dohoda koaličních stran. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš to řekl v rozhovoru pro DVTV. Naznačil také, že rozpočet by mohl být jednou z příčin vypovězení koaliční smlouvy. Ve vládě ale hodlá zůstat.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš na jednání vlády

Článek

„Budu hlasovat proti, když by bylo víc než 60 miliard deficitu. Budu hlasovat proti a hnutí ANO se mnou, bude provizorium, na to vám můžu podat ruku,“ řekl Babiš.

Ve vládě by hnutí ANO zůstalo. „Proč bych odcházel? Já budu v provizoriu a všichni budou chodit za mnou a já budu rozhodovat a oni budou chodit s čepicí,“ dodal.

Vypovězením koaliční smlouvy hrozil už ministr financí tento týden kvůli sporné policejní reformě. Přestože ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) rozhodnutí o policejní reorganizaci ve středu podepsal, hnutí ANO nakonec dohodu nevypovědělo. Oznámilo, že chce jednat o její nové formě. [celá zpráva]

Ministři mají o rozpočtu jednat znovu příští týden, ve středu debatu odložili. Ministerstvo financí předpokládá v prvním návrhu schodek 48,5 miliardy korun. Upozorňuje zároveň, že výdaje je možné zvýšit o 11,5 miliardy korun tak, aby byla dodržena koaliční dohoda.

"Nechci předjímat, uvidíme, jak to dopadne s rozpočtem," řekl Babiš.

Ještě se bude jednat, tvrdí Marksová

Na jeho slova ostře zareagovala ministryně práce a sociálních věcí, místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová.

„Státní rozpočet nepatří panu Babišovi, rozhoduje o něm vláda a parlament. Očekávala bych, že pokud má pan Babiš takto rezolutní stanovisko, sdělí jej nám nejdřív uvnitř koalice. Bude se ještě jednat, takže by pan Babiš neměl takto vykřikovat,“ napsala Právu Marksová.

Problém s Babišovými slovy naopak nemá předseda poslaneckého klubu soc. dem Roman Sklenák. „To není problém. Nepředpokládám, že by někdo prosazoval vyšší schodek,“ uvedl pro Právo Sklenák.

„Doufám, že se na státním rozpočtu dohodne koalice jako celek,“ řekl v reakci vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Reklama

Výběr článků

Načítám