Hlavní obsah

Autorské poplatky by kromě hotelů nemusely platit ani nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hoteliéři, kteří se těšili, že nebudou muset platit autorské poplatky za rozhlas a televizi na pokojích hostů, si musí ještě chvíli počkat. Senát vrátil tento návrh Sněmovně s tím, že od poplatků by se měly osvobodit i nemocnice, které pouštějí vysílání svým pacientům.

Foto: Karel Novotný
Článek

Novela zákona vyvovala v posledních měsících pozdvižení především mezi umělci, kteří tvrdí, že televize na pokojích v hotelích je veřejným promítáním.

Hoteliéři naopak tvrdí, že jde vždy a soukromé publikum, které se jen mění. Zákon se v tomto případě postavil na stranu hoteliérů. Televize v hotelích budou od poplatků osvobozeny v případě, že vysílají jen české nekódované programy prostřednictvím domovní antény.

Pokud Sněmovna zákon schválí v senátním znění, bude se totéž týkat i televizí a rozhlasů v nemocničních pokojích.

Ochranný svaz autorský a skupina umělců poslaly zákonodárcům dopis, v němž novelu kritizují. Nejenže je poškuzuje, ale navíc neodpovídá ani legislativě v Evropské unii.

Senátorům se nelíbilo ani to, že tzv. kolektivní správci autorských práv, tedy organizace, kterým se platí poplatky za produkci uměleckých děl a ony je následně přerozdělují umělcům, by za to, že například nedodají dozorujícímu ministerstvu kultury informace, které si vyžádá, mohly dostat pokutu až ve výši 10 miliónů korun. Senátoři navrhují snížit ji na 500 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám