Hlavní obsah

Automobilky se chystají vyrábět roušky a ventilátory

Novinky, tov

Velké světové automobilky se po výzvách politiků připravují převést výrobu některých linek na produkci roušek a ventilátorů, aby přispěly k řešení krize v souvislosti s pandemií koronaviru.

Foto: Mike Blake, Reuters

Elon Musk

Článek

V pondělí začala automobilka Fiat měnit výrobní linku jedné ze svých továren v Číně na výrobu roušek. Produkovat má milion roušek měsíčně a spuštěna má být v nejbližších týdnech, uvedl generální ředitel firmy Mike Manley.

Další velké automobilky přislíbily, že využijí svých kapacit pro výrobu ventilátorů. Ty mohou zachránit život pacientů ve vážném stavu. Řada zemí, jako je třeba Itálie, jich nemá dostatek.

General Motors, Ford a Tesla v USA přislíbily pomoci při produkci ventilátorů, stejně tak Nissan v Japonsku nebo tým Formule 1 ve Velké Británii.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Největší automobilky v USA, Evropě a Asii nyní pozastavily produkci vozů v rámci omezení šíření koronaviru, slibují ale pomoci s výrobou ventilátorů a dalších životně důležitých zdravotnických pomůcek.

„Ford, GM a Tesla nyní mohou vyrábět ventilátory. Rychle! Manažeři automobilek, ukažte, jak jste dobří,” napsal v neděli na Twitter americký prezident Donald Trump.

Krátce předtím americké úřady změkčily požadavky pro schvalování zdravotních přístrojů, jako jsou ventilátory. Vyrábět by je mohly i třeba firmy z leteckého průmyslu, dodává BBC.

Někteří experti ale upozorňují, že ventilátory jsou technicky a softwarově náročná zařízení a start výroby si proto vyžádá určitý čas.

Šéf Tesly Elon Musk zatím nakoupil 1255 ventilátorů v Číně a nechal je poslat do Los Angeles.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám