Hlavní obsah

Automobilky poslaly český průmysl do poklesu, v srpnu měly dovolené

Novinky, tov

Průmyslová výroba v Česku v srpnu meziročně klesla o 5,2 procenta, zatímco v červenci rostla o 8,6 procenta. Srpnová čísla výrazně ovlivnily celozávodní dovolené, upozornil v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výroba na lince Škoda Auto v Kvasinách

Článek

„Srpnové výsledky průmyslu na první pohled rozhodně nepotěší, i když část z tohoto poklesu jde na vrub o jeden den nižšímu počtu pracovních dnů,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

„V první řadě jde pokles na vrub výrobě osobních automobilů, která v létě zaznamenává výkyvy v důsledku celozávodních dovolených. A tentokrát se ukazuje, že přesuny tohoto volna navýšily výsledek průmyslu v červenci a srazily ho zpět v srpnu. A podobné to bude i se zakázkami automobilek,” dodal Dufek.

Propad kromě automobilek podle něj zažívají energetika a těžební průmysl, kde ovšem nejde o žádnou novinku. Naproti tomu produkci elektrotechniky a chemii letní měsíce nezasáhly a oba tyto obory se mohou pochlubit dvojciferným číslem.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Hodnota nových zakázek v srpnu 2014 ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 1,4 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 0,7 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 2,8 %.

Bude záležet i na ECB a bankách

V následujících měsících očekávají analytici návrat k růstu, jsou ale opatrní.

„Stále v příštích měsících očekávám pozitivní vývoj, i když celkové ekonomické prostředí zůstává nestabilní, takže musíme počítat s krátkodobými negativními výkyvy,”  řekl Petr Smutný z PwC ČR.

„Otázkou zůstává, jak výrazný dopad budou mít na průmysl nová pravidla Evropské centrální banky. Prvním konkrétním dopadem bude zveřejnění výsledků testování evropských bank podle relativně přísných pravidel. Banky budou mít následně poměrně málo času na reakci a případná opravná opatření, což by mohlo omezit jejich schopnost poskytovat v dostatečné míře financování, které evropský i český průmysl potřebuje,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám