Hlavní obsah

Automobilka Peugeot Citroën propustí až 8000 lidí

Paříž
Aktualizováno

Až 8000 zaměstnanců propustí francouzský výrobce aut Peugeot Citroën. Uzavře také jednu montážní továrnu v Aulnay u Paříže. Cílem je snížit ztrátu, která má v prvním pololetí činit 700 miliónů eur (asi 17,8 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Lev ve znaku společnosti v začátcích symbolizoval analogii mezi silou jeho čelisti a pevností zubů pily.

Článek

Peugeot oznámil, že továrnu v Aulnay, kde pracuje 3000 lidí, uzavře v roce 2014. V továrně v Rennes, kde pracuje 5600 lidí, propustí 1400 zaměstnanců. Snižuje se totiž zájem o větší vozy. Z dalších továren bude propuštěno celkem 3600 lidí.

Minulý týden Peugeot oznámil, že v první polovině roku 2012 se propadly podeje vozů o 13 procent.

"Vzhledem k hloubce a délce trvání krize, která ovlivňuje náš byznys v Evropě, je projekt reorganizace nyní naprosto nezbytný. Výrobu musíme přizpůsobit očekávaným trendům na trhu," sdělil generální ředitel Philippe Varin.

V České republice působí společnost TPCA, která je společným podnikem japonské Toyoty a koncernu Peugeot Citroën. TPCA už v červnu uvedla, že kvůli slabší poptávce bude muset také snížit počet zaměstnanců. Podnik na konci května zaměstnával asi 2800 lidí. O práci tak má přijít zhruba 250 z nich a firma jim nabídne odstupné. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám