Hlavní obsah

Automobilka Hyundai táhne do Česka další firmy

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Záměr automobilky Hyundai postavit nový závod v Nošovicích na Frýdecko-Místecku přitahuje do Moravskoslezského kraje další jihokorejské firmy. V pátek přiletělo do Ostravy 27 manažerů různě velkých firem, aby si ověřili možnosti pro své podnikání v Česku.

Článek

"Váš automobilový průmysl má velkou úroveň, máte výrobní zkušenosti a velmi zkušené lidi. Plánujeme v Česku vyrábět součástky pro automobilový průmysl, v další fázi bychom u vás chtěli podnikat také v elektronice a papírenském oboru," řekl Chung Shi Kyun, předseda Obchodní a průmyslové komory regionu Hwaseong krátce po podpisu smlouvy mezi komorami regionu Hwaseong a Moravskoslezského kraje.

Poznamenal, že podpis dohody je sice první, ale ne tam významný krok, tím bude až sama výroba. Jak dále řekl Chung Shi Kyun, několik firem už je rozhodnuto, že bude investovat na Ostravsku, protože chtějí dodávat komponenty pro automobilku Hyundai v Nošovicích a sesterskou Kiu u Žiliny na Slovensku.

Blízkost obou automobilek

Jistou výhodou podle něj je, že tyto dva závody bude od sebe dělit pouze devadesátikilometrová vzdálenost. "Už máme jeden závod ve slovenské Galantě, další továrny v Číně, USA, Mexiku a Indonézii. Plánujeme postavit ještě dva závody v Evropě. Jeden z nich bude buď na Slovensku nebo v Česku," uvedl na dotaz Práva Jeong Jun-Dae, výkonný ředitel firmy JMI, která vyrábí optickou mechaniku pro CD a DVD.

Kim Jung-Sun, který již několik týdnů působí v Ostravě a jenž zajišťoval tuto podnikatelskou misi, poznamenal, že velké firmy kontakty a informace získávají snadněji, ale pro ty menší je obtížnější dostat se k informacím o trhu, podnikatelském prostředí či dostupnosti pracovních sil. Během dvoudenní návštěvy na Ostravsku manažeři korejských firem mapují možnosti vlastního podnikání na Ostravsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám