Hlavní obsah

Automobilka GM bude propouštět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DETROIT

Poté, co se americký výrobce automobilů General Motors Corp. (GM) dostal do ztráty 1,6 miliardy dolarů (přibližně 40 miliard korun), oznámil, že chce propustit minimálně 25 000 zaměstnanců ve výrobě a že uzavřel dohodu s odbory o snížení nákladů na zdravotní péči.

Článek

Největší automobilka světa vykázala v prvním pololetí tohoto roku ztrátu 1,4 miliardy dolarů a v posledních třech měsících se tato ztráta ještě zvětšila. Ztráta byla mnohem větší, než analytici očekávali.

Bez zahrnutí mimořádných položek jako snížení hodnoty jmění v Severní Americe a Evropě a nákladů na restrukturalizaci evropských operací předpovídali ztrátu v hodnotě 81 centů na akcii. Skutečnost je však mnohem horší a ztráta na jednu akcii tak dosáhla 1,92 dolaru, což v úhrnu tvoří 1,1 miliardy.

Podle vyjádření GM je na vině růst nákladů na suroviny a zdravotní péči. Vysoké ceny benzínu pak negativně ovlivnily prodej velkých sportovních užitkových vozů.

GM se dohodla s odbory

Společnost se obrátila na odborový svaz United Auto Workers (UAW) s žádostí o pomoc při snížení vysokých nákladů na zdravotní péčí ještě před vypršením současné dohody platné do roku 2007. Nad tímto tématem obě strany jednaly již od jara.

General Motors

  • založena 1908
  • zaměstnává 317 000 osob
  • výrobní závody v 32 zemích
  • prodej vozů ve více jak 200 zemích

Vedení GM je tak velmi spokojeno, že měsíce dlouhá jednání dospěla do zdárného konce. GM a UAW uzavřely předběžnou dohodu o redukci nákladů na zdravotní péči, která přinese výrazné úspory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám