Hlavní obsah

Atény drtí kvůli úsporným opatřením stávka v dopravě

Novinky, pit
Atény

Obyvatelé Atén se potýkají s důsledky 24hodinové stávky řidičů autobusů, tramvají, metra, vlaků a taxi. Protestující tímto způsobem dávají svůj nesouhlas se zpřísněním úsporných opatření, které kvůli zahraniční pomoci a odvrácení bankrotu ohlásila řecká vláda. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Demonstranti v Aténách

Článek

Kvůli masivní stávce byli nuceni Atéňané použít k cestě po městě vlastní auta, což způsobilo dopravní kolaps a několikakilometrové dopravní zácpy. Mnoho turistů tak uvízlo v hotelech v centru Atén. „Situace je dramatická, všechny hlavní komunikace jsou ucpané,“ uvedl jeden z dopravních policistů.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Stávka zasáhla i provoz aténského letiště.

Stávka leteckých dispečerů způsobila zpoždění 100 letů až o čtyři hodiny, desítky letů byly zcela zrušeny. K protestujícím se přidali i učitelé a mnozí státní úředníci. Desetitisíce rozhořčených odborářů by měly protestním pochodem dorazit k sídlu parlamentu v řecké metropoli. Očekávají se střety s policií.

Vláda premiéra Papandrea hodlá důchody nad 1200 eur (asi 29 400 korun) snížit o pětinu. Škrty mají rovněž postihnout bývalé státní zaměstnance, kteří odešli do penze před 55. rokem života. Penze nad 1000 eur jim bude snížena o 40 procent. Celkem 30 000 úředníkům ještě v letošním roce poklesne plat o 60 procent a dostanou rok na to, aby si našli nové místo ve veřejném sektoru. Pokud ne, přijdou o místo.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Protestující na aténském letišti

„To je politika, kterou nechceme a ani nebudeme tolerovat. Touto a dalšími stávkami vyjadřujeme svůj trvalý odpor,“ nechal se slyšet Yannis Panagopoulos, šéf odborového svazu GSEE.

Reklama

Výběr článků

Načítám