Hlavní obsah

Asijskou ekonomiku zbrzdí SARS

Asijská rozvojová banka (ADB) snížila odhad hospodářského růstu v Asii pro letošní rok na 5,3 procenta z prosincové prognózy 5,6 procenta. Přimělo ji k tomu šíření nemoci SARS a nejistý výhled oživení globální ekonomiky. V případě, že se smrtící virus dostane rychle pod kontrolu, zvedne se příští rok tempo růstu v Asii bez započtení Japonska na 5,9 procenta.

Foto: Jan Kaše

Velká synagoga v Plzni

Článek

"Pokud se však epidemie nedostane pod kontrolu do poloviny května, bude ekonomický dopad na rozvojovou Asii mnohem širší a hlubší," uvedla banka v dnešním výhledu. Virus SARS donutil minulý týden Světovou banku snížit odhad růstu pro oblast východní Asie bez Japonska o půl procentního bodu na pět procent.

SARS dopadá bezprostředně na turistický ruch a cestování a ekonomiky Číny, Hongkongu a Singapuru trpí rovněž tím, že vystrašení občané přestali chodit do restaurací, kin a dalších míst plných lidí. Banky Citigroup a JP Morgan předpověděly ekonomice Číny pro druhé čtvrtletí kvůli SARS mezičtvrtletní pokles. Ratingová agentura Fitch zhoršila Hongkongu výhled úvěrového hodnocení ze stabilního na negativní a předznamenala tak snížení samotného ratingu této samosprávné čínské provincie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám