Hlavní obsah

Armáda chce koupit auta za pět miliard bez tendru

PRAHA

Česká armáda se rozhodla, že koupí zhruba tisíc nákladních aut od firmy Terex Tatra Kopřivnice. Zaplatí za ně zhruba pět miliard korun. Ministerstvo obrany rozhodlo, že zakázku zadá přímo kopřivnické firmě. Zda stát auta nakonec nakoupí, rozhodne ale až vláda.

Článek

Pro přímé zadání zakázky se ministerstvo podle ministra obrany Karla Kühnla (US-DEU) rozhodlo po poradě s právníky. Armáda o tom, že zakázku zadá přímo Tatře, uvažuje už dlouho. Otázkou bylo, zda se nákladní vozy dají označit za vojenský materiál, na který se vztahuje výjimka z povinnosti vypisovat výběrové řízení. Právníci nyní řekli, že je to v souladu s evropským právem.

Ministerstvo obrany chce asi 550 aut nakoupit v letech 2006 až 2011, dalších 400 později. Nová auta by měla nahradit staré vozy Praga V3S.

O pořízení nových vozů uvažoval už v roce 2004 tehdejší ministr obrany Miroslav Kostelka. Vláda už tehdy jednala o tom, že by to měly být právě vozy Tatra. Odůvodnila to tím, že by stát měl podporovat české firmy. Teprve potom kabinet zjistil, že by takové rozhodnutí mohlo být v rozporu s právem EU.

Další velká zakázka

V poslední době je to už druhá velká zakázka, pro kterou se armáda rozhodla. Chce koupit i osmikolové transportéry, které nahradí stávající zastaralé OT-64.  V tomto případě ale probíhá řádné výběrové řízení, přihlásily se desítky firem. Za 234 transportérů je armáda ochotná dát přes dvacet miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Poslanci chtějí zastavit tendr na transportéry

Ministra obrany Karla Kühnla (US-DEU) čekají těžkosti. Několik vládních soc. dem poslanců z branného výboru Sněmovny totiž chce pozastavit již rozběhnutý tendr...

Výběr článků

Načítám