Hlavní obsah

Antimonopolní úřad zkoumá tendr na mýtné

– PRAHA/BRNO

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil ve čtvrtek správní řízení kvůli tendru ministerstva dopravy na dodávku a provozování systému mýtného. Reagoval na podnět sdružení Mytia, které již zaplatilo milionovou kauci a správní poplatek. ČTK to dnes řekl mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

Článek

Ministerstvo vyřadilo sdružení z tendru kvůli formálním nedostatkům, stejně jako další dva uchazeče. Vítězem výběrového řízení se stala firma Kapsch.

Úřad vedle podnětu od Mytie dostal ještě tři další a má nyní lhůtu 30 dnů pro vydání rozhodnutí. Mytia sdružuje švýcarské společnosti Ascom a Fela a švédskou firmu Damovo. Kapsch svou mikrovlnnou technologii k mýtnému dodal již například do Rakouska.

Mýtné by mělo být zavedeno od počátku roku 2007 a mělo by platit pro nákladní vozidla s hmotností nad 12 tun asi na 2100 kilometrech komunikací. Státu by mělo přinést kolem deseti miliard korun ročně. Na dálnicích a rychlostních komunikacích by měla vozidla s hmotností nad 12 tun platit 4,05 koruny na kilometr, na silnicích první třídy to bude 1,90 koruny.

Reklama

Výběr článků

Načítám