Hlavní obsah

Antibiotikovou aférou v polském masném průmyslu se už zabývá prokuratura

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Trestní stíhání ve věci krmení chovných zvířat na maso přísně zakázanými antibiotiky zahájila Obvodní prokuratura ve Varšavě. Stalo se tak vzápětí poté, co stanice TVN24 minulý týden ve čtvrtek odvysílala pořad Antibiotiková aféra v polském masném průmyslu.

Článek

Reportérka TVN24, která půl roku pracovala v utajení, v pořadu dokumentovala, jak chovatelé drůbeže a dobytka ve velkém stimulují jejich urychlený růst nelegálně dováženými i rakovinotvornými látkami z Číny, ale také z dalších východních zemí.

„Existuje vážné podezření, že byly do oběhu uváděny životu nebezpečné látky, za což hrozí až osm let vězení,“ sdělila v sobotu v TVN24 mluvčí prokuratury Katarzyna Jastrzewská.

Hlavní veterinář nezakročil

„Už je nejvyšší čas skončit s krmením chovných zvířat zakázanými a navíc ilegálně dovezenými látkami, které v polském masném průmyslu úplně zevšednělo,“ uvedla v sobotu v TVN24 autorka reportáže Edyta Krześniaková.

„Není pravda, že jsem odhalila něco nebezpečného, o čem nikdo kromě úzkého kruhu zainteresovaných nevěděl,“ dodala. Podle ní jsou v Polsku i farmáři, kteří zakázanými antibiotiky zvířata nekrmí a už několik let žádali hlavního veterináře, aby proti tomuto rozšířenému jevu zakročil, ovšem bezvýsledně.

Nelegální obchod jako by neexistoval

„V Polsku se dlouhé roky všechny složky kontroly věnují výlučně legálnímu trhu. Zároveň předstírají, že nelegální obchod s různými zakázanými léky, které stimulují zrychlený růst zvířat, neexistuje,“ informovala reportérka TVN24.

Podle ní se tak jedná nejen o útok na zdraví lidí, ale dokonce i na jejich životy.

Reklama

Výběr článků

Načítám