Hlavní obsah

Analýza: Nové tarify by zdražily elektřinu víc než třetině domácností. Podle Sobotky je návrh špatný

Aktualizováno

Systém tarifů pro platbu elektřiny navrhovaný Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) by zdražil elektřinu pro víc než 38 procent domácností. Uvádí to analýza ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Za elektřinu by zaplatilo víc také 91 procent podnikatelů, tvrdí MPO. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) návrh ERÚ označil za špatný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jistič u elektroměru

Článek

„K nárůstu plateb by došlo zejména u domácností s nižší spotřebou elektřiny, návrh omezuje motivaci šetřit, paradoxně by došlo k přesunu prostředků od chudších k bohatším,“ shrnul Sobotka analýzu MPO.

Podle něj není návrh ERÚ dobře připravený a měl by být přepracován s ohledem na sociální dopady. Systém nových tarifů tak podle premiéra „není nutné zavádět již od 1. 1. 2017“.

Sobotka po jednání s ministry průmyslu Janem Mládkem a práce Michaelou Marksovou (všichni ČSSD) požádal oba resorty, aby o problémech s návrhem nových tarifů v co nejbližší době informovali vládu. Materiál, který připraví, dostane i ERÚ. Podle Mládka předloží MPO analýzu návrhu ERÚ vládě pravděpodobně příští pondělí.

Závěry analýzy MPO přitom stojí proti původnímu názoru ministerstva z konce ledna. Tehdy se resort postavil za nápad platit víc za jistič a méně za spotřebu elektřiny, což byl návrh ERÚ.

„MPO ideu nové struktury podporuje. Pokud by ke změně tarifní struktury nedošlo, v budoucnosti by na to doplatily nejchudší vrstvy obyvatel,“ uvedl tehdy mluvčí ministerstva František Kotrba. [celá zpráva]

ERÚ se hájí

„Nové tarify byly spočítány na základě vládou schválené aktualizované státní energetické koncepce a národního akčního plánu pro chytré sítě. Takže to není náš výmysl,” řekl v reakci na v pondělí zveřejněné závěry analýzy MPO mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Sobotka v pondělí uvedl, že vláda nemůže ERÚ přikazovat, jak mají platby za elektřinu vypadat, je však povinna upozornit na negativní dopady.

Změny tarifního systému se podle úřadu týkají takzvaných regulovaných cen. ERÚ je každoročně stanovuje.

Zahrnují například platby za přenos a distribuci. Šéfka ERÚ Alena Vitásková už dřív řekla, že nové tarify by mohly vydržet deset až patnáct let. Platit by měly od příštího roku.

Kritika od odborů i ekologů

Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly návrh trestá občany za to, že šetří elektrickou energií, kupují si nízkoenergetické spotřebiče a úsporné žárovky.

„Nezávislý energetický regulátor jim navrhuje diskriminační pravidla, občané mají platit za to, že vůbec mají možnost odebírat elektrickou energii. Takto si nepředstavujeme veřejnou službu,” dodal odborář.

S navrhovanou změnou tarifů nesouhlasí také ekologové. Podle nich návrh dopadá na ty, kteří energií šetří.

Nesouhlas s nastavením tarifů již dříve vyjádřilo i Sdružení obrany spotřebitelů - Asociace. „Na naši organizaci se hojně obracejí spotřebitelé, kteří si pomocí kalkulátoru na stránkách ERÚ spočítali, kolik by podle nových tarifů za elektřinu platili. Mnohdy je to až o několik tisíc korun ročně více než doposud,” sdělila předsedkyně sdružení Gerta Mazalová.

Hospodářský výbor Sněmovny na začátku února odmítl takové nastavení soustavy u cen elektřiny, které by při zachování nynějších technických parametrů připojení k síti zvýšilo náklady domácností.

Jaký dopad na ně změna bude mít, si mohou lidé již od poloviny spočítat na webu ERÚ. Úřadu pak mohou zaslat své připomínky.

Výběr článků

Načítám