Hlavní obsah

Amerika se bojí rajčat, prý šíří salmonelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO

Stravovací řetězce v Americe prodávají jídla bez syrových rajčat. Tamní úřad pro potraviny léčiva (FDA) totiž varoval před salmonelózou, kvůli které bylo několik desítek lidí hospitalizováno. Podle FDA je možné, že se nemoc šíří právě z rajčat, proto bude opatření platit do té doby, než se zjistí původ onemocnění. Pěstitelé rajčat na Floridě se obávají kolapsu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Podle AFP zavedly mimořádné opatření řetězce jako McDonald´s, Burger King, Wal-Mart či Chipotle Mexican Grill. FDA uvedl, že jen ve Spojených státech onemocnělo již 145 lidí, z toho 23 muselo být hospitalizováno.

"Pohoda a bezpečí zákazníků je naší prioritou. Omlouváme se tím za způsobené nepříjemnosti. Kontrola potravin a jejich kvalita bude stále na stejné úrovni a nebude se snižovat,“ uvedl McDonald´s v prohlášení.

FDA varovala již i obyvatelstvo Nového Mexika a Texasu, jak uvedla AP. Během víkendu se varování rozšířilo dále, proto mnoho podniků a jídelen rajčata nedává do jídel.

Zásobám rajčat za desítky miliónů dolarů hrozí zkáza

Výkonný viceprezident Floridské rajčatové burzy Reggie Brown uvedl, že pokud úřady co nejrychleji nezjistí původce onemocnění, shnijí ve skladech rajská jablka v hodnotě 40 miliónů dolarů (630,8 miliónu Kč).

Florida je největším producentem rajčat v USA a na celkové produkci v zemi se podílí více než 90 procenty. Hodnota roční produkce se pohybuje v rozmezí 500 až 700 milionů dolarů. "Máme produkci v hodnotě 40 miliónů dolarů, kterou nemůžeme prodat. Museli jsme zastavit balení a sběr," uvedl Brown.

Infekce se nejprve objevila Novém Mexiku a Texasu, rozšířila se však již do 17 států. Celkem se objevilo 167 případů, z toho 23 osob bylo hospitalizováno, jeden člověk již přišel o život, zřejmě kvůli tomu.

Jak se salmonelóza projevuje:
Onemocnění způsobují bakterie rodu Salmonella. Nejčastějším projevem jsou průjmy doprovázené zvracením či horečky a bolesti hlavy. Při léčbě se doporučuje dieta, hodně pít a nepodávat antibiotika.

Reklama

Výběr článků

Načítám