Hlavní obsah

Americký finančník měl zpronevěřit přes osm miliard korun

Novinky, toh

Až 400 miliónů dolarů, tedy zhruba 8,4 miliardy korun, měl zpronevěřit americký finančník Nicholas Cosmos. Muž působil jako šéf společnosti Agape World Inc. v New Yorku a v pondělí jej zadržela policie. Informovala o tom v úterý na svých internetových stránkách agentura Reuters.

Článek

Cosmos měl prostřednictvím firmy zprostředkovávat překlenovací úvěry, v jeho podnicích se však mělo nakonec naplnit takzvané Ponziho schéma. Tím podle vyšetřování připravil klienty o peníze.

„Nicholas Cosmos dal na radu svého zástupce a se zatykačem souhlasil,“ uvedl Al Weissmann, mluvčí inspekce, která společně s FBI vyšetřuje společnost Agape World.

Ponziho schéma:

Výraz vznikl podle Charlese Ponziho, který postup poprvé použil. V tomto schématu podvodník získává peníze od investorů s tím, že je zúročí. S penězi však neoperuje, pouze vyplácí jen některé investory. Tento proces funguje jen do té doby, dokud přicházejí noví investoři, přičemž část z nich nikdy své peníze neuvidí. Toto schéma, zvané letadlo, použil podle soudu i Bernard Madoff.

Vyšetřování tohoto podvodu začalo jen několik týdnů poté, co byl zadržen bývalý šéf burzy Nasdaq Bernard Madoff. Ten měl právě skrze Ponziho schéma připravit klienty až o padesát miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám