Hlavní obsah

Americký ExxonMobil opouští společné projekty s ruskou Rosněftí

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká těžební společnost ExxonMobil se stahuje ze společných podniků s ruskou Rosněftí. Důvodem jsou americké sankce uvalené kvůli ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym. Ve čtvrtek o tom informoval server listu Financial Times.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Logo ruské státní společnosti Rosněfť na budově centrály v Moskvě

Článek

Odchod z Ruska přijde Američany zhruba na 200 miliónů dolarů (zhruba 4,2 miliardy korun). Do spolupráce s Rosněftí měl Exxon původně investovat 500 miliard dolarů (10,4 biliónu korun).

Exxon se stahuje z většiny projektů s ruskou státní společností, mimo jiné v Černém moři a Severním ledovém oceánu. V minulosti měly tyto aktivity velký růstový potenciál, poté však byly zasaženy americkými sankcemi.

Podle výroční zprávy pro americké úřady dospěl ExxonMobil k rozhodnutí o odchodu v průběhu roku 2017. Formálně by měl odejít v průběhu letošního roku.

„Nestalo se nic nového,“ uvedl mluvčí Rosněfti Michail Leontěv. „Bohužel jde o očekávaný vývoj související se sankcemi. ExxonMobil byl přinucen, aby se tak zachoval,“ dodal. Rosněfť chce v projektech v roce 2019 pokračovat i bez americké účasti.

Sachalin 1 zůstává

Současný vývoj se nijak nedotkne projektu Sachalin 1. V tomto společném podniku mají vedle Rosněfti a Exxonu podíl i indické a japonské firmy a protiruské sankce se ho nedotkly.

Přísnější sankce, které schválil americký kongres, se týkají projektů alespoň se třetinovou ruskou účastí. Kritizoval je mimo jiné předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nebo německá ministryně hospodářství Brigitte Zypriesová. [celá zpráva]

Partnerství s Rusy založil Tillerson

Partnerství s ruskou Rosněftí Exxon uzavřel krátce poté, co k podobnému kroku přistoupil britský gigant BP. V čele ExxonMobile tehdy stál současný americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

Rosněfť se stala největší ruskou ropnou společností poté, co stát zlikvidoval ropný gigant Jukos, vlastněný Michailem Chodorkovským. V srpnu byla zveřejněna informace, že byl do vedení Rosněfti jmenován bývalý německý spolkový kancléř Gerhard Schröder. [celá zpráva]

V září 2017 se čínská skupina CEFC domluvila se společností Glencore a katarským státním fondem, že od nich odkoupí více než 14procentní podíl v Rosněfti. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám