Hlavní obsah

Americkou ekonomiku drtí nejenom krize, ale i obézní zaměstnanci

Washington

Obézní zaměstnanci v USA svými zdravotními problémy a nižší produktivitou práce způsobí zaměstnavatelům roční ztráty za víc než 73 miliard dolarů (1,3 biliónu korun). Za to by mohlo být zaměstnáno 1,8 miliónu lidí s platem představujícím americký průměr, tedy asi 40 000 dolarů ročně (asi 701 600 Kč). Ve studii na to upozorňuje Eric Finkelstein z Dukeovy univerzity v Singapuru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Došel k tomu z údajů o nákladech na zdravotní péči těchto zaměstnanců, o jejich nepřítomnosti v práci a o jejich produktivitě. Vyjádřeno v číslech to znamená, že dodatečné náklady na každou ženu, jejíž tělesná váha je o 45 kilogramů vyšší než průměrná, činí v USA v přepočtu 298 000 korun. U mužů je to 273 000 korun.

Největší ztrátou pro zaměstnavatele je prý nižší pracovní produktivita, měřená časem, který zaměstnanec potřebuje k tomu, aby po příchodu začal pracovat, aby překonal únavu a zkoncentroval se.

Podle jiné studie, zveřejněné v září, způsobuje obezita zaměstnanců ekonomice v USA ročně dokonce ztrátu 215 miliard dolarů (3,8 biliónu korun).

Obezita jako celosvětový problém

Obezitou trpí 26,7 procenta obyvatel USA, přičemž v devíti amerických státech je obézních přes 30 procent lidí. Za hlavní příčiny se označuje nekvalitní strava složená z kalorických jídel plných cukru a tuku a nedostatek tělesné aktivity.

Podle statistik je právě v USA tradičně nejvíce obézních obyvatel. Do kampaně proti obezitě se zapojil i prezident Barack Obama. Na boj s obezitou je v USA ročně vyčleněno 150 miliard dolarů.

Nadváha je jedním z největších zdravotních problémů vyspělých zemí. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) jí trpí 1,6 miliardy lidí starších patnácti let. Celkem 400 miliónů lidí je obézních. Jejich počet přitom neustále roste.

Nepříznivá situace je i v Česku. Více než polovina obyvatel má nadváhu nebo je obézních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám