Hlavní obsah

Americké sankce svírají íránskou ekonomiku. Inflace míří ke 40 procentům

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránská ekonomika se potýká s americkými sankcemi. Inflace by podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) v letošním roce mohla dosáhnout 40 procent, informovala v pondělí agentura Reuters. Washington loni v listopadu obnovil sankce na dovoz íránské ropy.

Foto: Reuters Photographer, Reuters

Íránská ekonomika se potýká s americkými sankcemi.

Článek

Spojené státy požadují, aby ostatní země do konce května skončily s dovozem íránské ropy, jinak budou čelit sankcím. Na konci května totiž vyprší půlroční přechodné období, po které mohlo osm největších dovozců íránské ropy pokračovat v importu alespoň omezeného množství suroviny.

Íránská ekonomika v loňském roce klesla o 3,9 procenta a v roce 2019 by podle MMF měla spadnout dokonce o 6 procent. „Je evidentní, že opětovné uvalení sankcí a ukončení přechodného období přinese další negativní dopad na íránskou ekonomiku jak z hlediska růstu, tak z hlediska inflace,“ uvedl ekonom MMF Jihad Azour.

Mezinárodní sankce na Írán byly zrušeny v důsledku dohody o íránském jaderném programu, kterou s Teheránem uzavřely Spojené státy, Německo, Francie, Británie, Čína a Rusko. Americký prezident Donald Trump však od dohody podepsané svým předchůdcem Barackem Obamou odstoupil a první vlnu sankcí na Írán uvalil v srpnu loňského roku.

S vysokou inflací se v poslední době potýká také Turecko, kde v loňském roce dosahovala i rekordních 25 procent. Letos v březnu se však turecká inflace dostala pod 20 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám