Hlavní obsah

Americké firmy odcházejí z Číny, vydělávají na tom Vietnam nebo Mexiko

Novinky, bož

V důsledku obchodní války mezi Washingtonem a Pekingem začínají americké firmy opouštět Čínu. Upozornil na to server amerického magazínu Forbes. Vydělávají na tom menší státy jihovýchodní Asie jako Vietnam, ale také Mexiko.

Foto: Jason Lee, Reuters

Státní znak Čínské lidové republiky v pekingském muzeu

Článek

Data poradenské společnosti Kearney ukázala výraznou změnu trendu posledních pěti let. Zatímco dosud rostl podíl zboží, které firmy dovážely z Asie, nyní vzrostl podíl tuzemské výroby. Nejdramatičtější pokles zaznamenal dovoz z Číny.

Na těchto datech se přitom ještě nepodepsala globální pandemie nemoci covid-19, která v jednu chvíli téměř zastavila čínskou ekonomiku. Americké společnosti však začaly přehodnocovat své dodavatelské řetězce v reakci na obchodní válku mezi Washingtonem a Pekingem. Ta se navzdory rétorice stále nechýlí ke konci.

USA oficiálně protestovaly proti zavedení digitální daně v ČR

Internet a PC

„Před třiceti lety američtí výrobci začali se stěhováním výroby do Číny z jednoho praktického důvodu – kvůli nákladům. Obchodní válka však do této rovnice přinesla další rozměr – riziko. Cla a hrozba narušení čínského dovozu přinutila americké firmy, aby jistotu dodávek započítaly jako jeden z nákladů,“ uvedl Patrick Van den Bosche, spoluautor studie společnosti Kearney.

Ze změny mezinárodní situace těží jednak menší státy jihovýchodní Asie jako Vietnam, jednak Mexiko, kam se firmy začaly obracet po schválení nové obchodní dohody mezi USA, Mexikem a Kanadou.

Reklama

Související články

Trump schválil obchodní dohodu s Čínou

Čína a Spojené státy dosáhly první fáze obchodní dohody. V pátek to na Twitteru uvedl americký prezident Donald Trump. USA ustoupily od rozhodnutí uvalit od...

Výběr článků

Načítám