Hlavní obsah

Americké akcie oslabily, investoři se obávají důsledků brexitu i růstu úroků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké akcie během úterního obchodování opět oslabily. Investory znepokojují možné ekonomické dopady odchodu Británie z Evropské unie i vyhlídky na zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech v příštích měsících.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Obchodník na newyorské burze (ilustrační foto)

Článek

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si v úterý odepsal 0,47 procenta a uzavřel na 18.168,72 bodu. Širší index S 500 se snížil o 0,50 procenta na 2150,49 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,21 procenta na 5289,66 bodu.

Na akciovém trhu panuje nejistota také kvůli blížícímu se zveřejňování firemních výsledků za třetí čtvrtletí i kvůli listopadovým prezidentským volbám. Investoři nyní čekají na páteční zprávu o zářijovém vývoji trhu práce ve Spojených státech. Ta bude podle agentury Reuters pravděpodobně hrát velkou roli v tom, zda americká centrální banka (Fed) ještě v letošním roce přikročí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb.

Libra propadla

Na devizovém trhu se britská libra kvůli obavám ohledně důsledků brexitu propadla vůči dolaru na nové minimum za 31 let. Dostala se tak pod úroveň, na kterou klesla po červnovém referendu, ve kterém se Britové pro odchod z EU vyslovili. [celá zpráva]

Libra během úterního obchodování sestoupila až na 1,2720 USD, nejníže od června 1985. V závěru obchodování v New Yorku se prodávala za 1,2738 USD, proti pondělí tak vykazovala pokles o 0,8 procenta. Od červnového referenda libra ztrácí asi 15 procent.

Libra od pondělí reaguje na nedělní prohlášení britské premiérky Theresy Mayové, podle níž Británie formálně zahájí proces odchodu z Evropské unie nejpozději do konce března příštího roku. Od tohoto prohlášení již britská měna ztratila téměř dvě procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám