Hlavní obsah

Americká ekonomika se loni propadla o 3,5 procenta

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Výkon americké ekonomiky v loňském roce klesl o 3,5 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu, který ve čtvrtek zveřejnil americký úřad pro ekonomickou analýzu (Bureau of Economic Analysis, BEA). Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států je tak aktuálně nižší než na začátku roku 2019, za který vzrostl o 2,2 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Změna amerického HDP

Článek

Americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí rostla o 2,7 procenta. Oproti stejnému období předchozího roku ale hrubý domácí produkt (HDP) klesl o 1,9 procenta.

Ekonomika zvolnila růst i oproti předchozímu čtvrtletí, kdy rostla o osm procent.

Při převedení výkonu ekonomiky v daném čtvrtletí do celého letošního roku, což je tradiční americký způsob analýzy, došli experti k růstu ekonomiky o 4 procenta, přičemž v předchozím čtvrtletí tento přepočet ukázal gigantickou hodnotu 33,4 procenta.

Už tak rekordní čtvrtletní růst americké ekonomiky byl ještě lepší

Ekonomika

Svižný růst ve třetím čtvrtletí následoval po prudkém propadu ve čtvrtletí druhém, kdy na ekonomiku nejvíce dopadly následky globální pandemie a kdy americký HDP klesl o devět procent. Při zmíněném převodu do celého roku by šlo o propad o 31,4 procenta.

Čtvrté čtvrtletí vycházelo na poslední měsíce vlády předchozího republikánského prezidenta Donalda Trumpa. Toho po porážce ve volbách vystřídal 20. ledna demokrat Joe Biden.

Reklama

Související články

V USA zanikly stovky tisíc pracovních míst

Počet obsazených pracovních míst v USA za prosinec klesl o 140 tisíc. Informoval o tom server listu Financial Times. Jde o první propad celkového počtu...

Výběr článků

Načítám