Hlavní obsah

Americká cla na dovoz aut nás připraví o 155 miliard, varuje šéf německé obchodní komory

Novinky, bož

Zvýšení amerických cel na dovoz automobilů, jimiž Evropské unii (EU) hrozí prezident USA Donald Trump, by srazilo hrubý domácí produkt (HDP) Německa o šest miliard eur (přes 155 miliard korun). Německé veřejnoprávní televizi ZDF to v pátek řekl šéf Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK) Eric Schweitzer.

Foto: Nir Elias, Reuters

Nová cla na dovoz evropských vozů do USA by poškodila německou ekonomiku.

Článek

„Prohlášení amerického prezidenta je třeba brát velmi vážně,“ uvedl Schweitzer. „Uvalení dalších cel na automobily by bylo v rozporu s mezinárodním právem. Také je třeba brát v potaz, že to nepoškodí jen pracovní místa a investice v Evropě a ve světě, ale že takové opatření zasáhne i Spojené státy, poškodí zaměstnance a sníží investice,“ zdůraznil.

„Domnívám se, že je důležité americké vládě ukázat, že je mnohem lepší, když vzájemně dospějeme k oboustrannému zrušení cel, než když budeme uvalovat další,“ dodal s tím, že se přimlouvá za to, aby EU v případě naplnění Trumpových hrozeb reagovala patřičnými protiopatřeními.

Německý HDP loni činil 3,263 biliónu eur. Trump Evropské unii (EU) hrozí zvýšením cel na dovoz automobilů z 2,5 procenta na 20 procent. Evropská cla na dovoz aut z EU jsou vyšší, jde o deset procent. Proto představitelé automobilového průmyslu hovoří o tom, že nejlepší by bylo oboustranné zrušení cel. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám