Hlavní obsah

Američané tlačí Čínu k dohodě o dovozu, vyšachovali by tím EU

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká vláda vyvíjí silný tlak na Čínu, aby se upsala k několikaletým kontraktům na dovoz amerických zemědělských a energetických produktů. Uvedl to deník Financial Times. Tlak Washingtonu na Peking vyvěrá ze snahy amerického prezidenta Donalda Trumpa snížit obchodní deficit s Čínou, který činí 337 miliard dolarů (7,4 biliónu korun).

Foto: Issei Kato, Reuters

Americký ministr obchodu Wilbur Ross se chystá do Číny.

Článek

Podle americké vize by požadované kontrakty měla zajistit širší bilaterální dohoda obou zemí.

Potenciální dohodu s Pekingem v oblasti energetiky a zemědělství by mohly ohrozit státy Evropské unie, stejně jako Austrálii, Brazílii nebo Argentinu, poznamenal Financial Times.

Americký ministr obchodu Wilbur Ross by měl tento týden v Číně diskutovat s tamními představiteli o seznamu produktů, které Čína dováží z jiných zemí, ačkoliv by je mohla zajistit importem z USA.

Jednání místo obchodní války 

Americký ministr financí Steven Mnuchin teprve před několika dny oznámil, že zavedení penalizačních cel na dovoz čínského zboží se odkládá. „Obchodní válku v tuto chvíli odkládáme,“ uvedl. Obě strany vzápětí vydaly společné oficiální prohlášení, v němž deklarovaly, že budou v jednáních pokračovat.

Peking se zároveň zavázal v budoucnu kupovat výrazně více amerického zemědělského a energetického vývozu. Tím by mělo dojít ke snížení obchodního deficitu, na který si Trump neustále stěžuje.

Trump hrozil, že uvalí na dovoz čínského zboží do USA cla v celkové roční výši 150 miliard dolarů (3,3 biliónu korun). Peking hrozil protiopatřeními a svět se obával, že by to znamenalo obchodní válku.

Reklama

Výběr článků

Načítám