Hlavní obsah

Američané nabídli za výrobce léků Shire přes bilión korun

Vedení britské farmaceutické společnosti Shire přijalo nejnovější nabídku americké firmy AbbVie na převzetí. Shire to uvedla v pondělí poté, co chicagská farmaceutická skupina již popáté zvýšila nabídku na celkových 31 miliard liber (zhruba 1,1 biliónu korun.) Americkou společnost motivují daňové výhody a rozšíření sortimentu.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Vitamíny od firmy Shire v londýnské lékárně.

Článek

AbbVie v neděli zvýšila nabídku o další tři procenta na 53,20 libry za každou akcii Shire, tedy na úroveň, kterou vedení Shire podle zdrojů agentury Reuters požadovalo. Z téměř poloviny vyplatí AbbVie akcionáře Shire v hotovosti, zbytek jim doplatí svými akciemi. Akcionáři Shire by tak po završení transakce vlastnili kolem 25 procent akcií AbbVie.

Vedení Shire, které všechny dosavadní nabídky odmítalo jako podhodnocené, uvedlo, že je připraveno doporučit nejnovější nabídku akcionářům. Akcie Shire v pondělí v reakci na nejnovější vývoj povyskočily na rekordní maximum nad 50 liber.

Firemní daně v Británii klesnou

AbbVie navrhuje vytvořit novou společnost s akciemi obchodovanými v USA a daňovým domicilem v Británii. Daň z firemních zisků v Británii od roku 2015 klesne až na 20 procent, tedy výrazně pod federální sazbu 35 procent v USA. Britská vláda také zavádí daňové úlevy na podporu výzkumu a vývoje. Analytici banky Barclays odhadují, že transakce zajistí společnosti AbbVie do roku 2020 daňové úspory v částce 1,3 miliardy dolarů (zhruba 26 miliard korun).

AbbVie také nutně potřebuje rozšířit sortiment léků. Americká firma nyní 60 procent tržeb odvozuje z prodeje léku Humira na revmatickou artritidu, což je jeden z nejprodávanějších léků na světě. V roce 2016 však Humira ztratí v USA patentovou ochranu a začnou jí konkurovat levné generické kopie.

Snaha AbbVie získat firmu Shire je druhým letošním pokusem velké americké farmaceutické společnosti převzít britskou firmu po neúspěšné snaze světové jedničky Pfizer o koupi společnosti AstraZeneca za 118 miliard dolarů (2,4 biliónu korun). Rovněž firmu Pfizer k tomu zčásti motivovala možnost přemístěním sídla ušetřit na daních.

Reklama

Výběr článků

Načítám