Hlavní obsah

Američané doplácejí na Trumpova cla na čínský dovoz, stojí je skoro bilion ročně

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náklady na 25procentní cla, která uvalila vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa na čínský dovoz, stojí americké spotřebitele a firmy 40 miliard dolarů (926 miliard korun) ročně. Vyplývá to ze studie newyorské Federální rezervní banky, na kterou v pondělí upozornila agentura Reuters.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Americký prezident Donald Trump si v Pekingu potřásá rukou se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

Článek

Newyorská Federální rezervní banka je jednou z 12 regionální rezervních bank v rámci amerického Federálního rezervního systému (Fed), který je označován za americkou centrální banku.

„Pokračující stabilita cen dovozců u čínského zboží znamená, že náklady cel musí platit americké firmy a američtí spotřebitelé,“ uvedli autoři studie.

Trump neodsouhlasil zrušení cel na čínské zboží

Ekonomika

Představitelé Trumpovy administrativy trvali na tom, že cla uvalená v loňském roce dopadnou na čínské firmy, které raději sníží ceny, aby zůstaly konkurenceschopné. Aby cla skutečně nedopadla na Američany, by ovšem musely čínské firmy snížit ceny o 20 procent - při takových cenách by američtí prodejci a výrobci mohli držet vlastní ceny na stabilní úrovni. To se však nestalo.

Ceny čínských dovozců v období od června 2018 do září 2019 klesly jen o dvě procenta, zjistili výzkumníci newyorské banky. Tento pokles navíc odpovídá celkovému globálnímu poklesu, který souvisí se zpomalením mezinárodního obchodu.

Studie: Na Trumpova cla mnohem více doplácí čínský dovozce než americký spotřebitel

Ekonomika

Loňská studie organizace EconPol odhadla růst nákladů pro americké firmy a spotřebitele na 4,5 procenta. Zároveň podle ní však tři čtvrtiny nákladů nesli čínští výrobci.

Obchodní válka mezi USA a Čínou trvá již od března 2018. Tehdy Trump podepsal první dekret o clech na čínský dovoz v ročním objemu zhruba 50 miliard dolarů (1,16 bilionu korun). Od té doby na sebe obě země vzájemně uvalují nová cla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám