Hlavní obsah

Amazon žaluje lidi, kteří za peníze manipulují s hodnocením zboží

Americká internetová společnost Amazon.com zažalovala přes tisíc lidí, kteří na její webové stránce umístili falešné placené recenze a zákaznická hodnocení zboží. „Zavádějící a neautentické” recenze, které platí výrobci či prodejci hodnocených produktů, poškozují značku Amazon, uvedl největší internetový prodejce světa.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Na ilustračním snímku práce ve skladech internetového obchodu společnosti Amazon v polské Vratislavi

Článek

Firma k soudu v americkém Seattlu podala žalobu na celkem 1114 lidí, kteří na jejím webu umisťují recenze pod vesměs vymyšlenými jmény a jejichž skutečná jména nezná. Tito jedinci podle firmy nabízejí na webu Fiverr.com falešné recenze s nejvyššími pětihvězdičkovými hodnoceními a jedno takové hodnocení přijde třeba jen na pět dolarů (asi 129 korun).

„Jde sice o nízký počet, tyto recenze ale mohou podstatně podlomit důvěru, kterou zákazníci a naprostá většina prodejců a výrobců vkládá v Amazon, což následně špiní naši značku,” uvedl podle BBC technologický gigant v žalobě, kterou podal na konci minulého týdne.

Hodnocení na zboží může na Amazonu sepsat kdokoli, firma ale zakazuje umisťovat placené recenze.

Střídají IP adresy

Amazon podnikl vlastní vyšetřování, kdy na Fiverr.com koupil falešná zákaznická hodnocení od lidí, kteří na různé zboží slibovali pět hvězdiček.

Prodejci recenzí se podle zjištění firmy snaží vyhnout identifikaci tím, že používají více účtů z různých IP adres. Žaloba Amazonu ale nemíří na Fiverr, který uvedl, že s Amazonem na řešení tohoto problému spolupracuje.

Amazon v září otevřel distribuční centrum v Dobrovízi u Prahy. Společnost zahájila činnost na internetu v roce 1995.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám