Hlavní obsah

Amazon s Brnem definitivně skončil

– Graben • Aktualizováno
Právo, Novinky, rap, ivi, tin

Americká společnost Amazon ve středu oznámila, že pohřbila plány na vybudování distribučního centra v Brně. Ani město, ani Jihomoravský kraj nenabídly vyhovující pozemky, sdělil manažer Amazonu pro Evropu Tim Collins. Firmě došla trpělivost a bude hledat náhradní lokalitu kdekoliv ve střední Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Amazon po tahanicích s pozemky už nechce čekat na další nabídky a nepočítá s tím, že by se letos nebo příští rok k jednání o Brnu vrátil, oznámil Collins v distribučním centru v německém Grabenu.

Rozšiřovat bude tedy distribuční centrum v Dobrovízi u Prahy, které se otevře v létě 2015. Letos v září plánuje Amazon otevřít distribuční centrum v Polsku.

„Společnost Amazon zatím oficiálně nepotvrdila jihomoravskému kraji ukončení jednání o alternativní poloze její investice u letiště v Brně - Tuřanech. Nicméně po trojím odmítnutí Amazonu zastupiteli měst Brna - a z mého pohledu neadekvátní reakci developera ČTP na zahájení jednání o nabídce kraje - se nedivím, že Brnu jako lokalitě Amazon přestal důvěřovat,“ uvedl v prohlášení hejtman Jihomoravského kraje a šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD).

„Mrzí mě to jako hejtmana kraje i jihomoravského patriota, záměr měl předjednanou podporu napříč krajským zastupitelstvem. Mít či nemít 1500 pracovních míst ve městě a regionu je velký rozdíl. Vážím si všech, kteří veřejně podpořili alternativní nabídku kraje pro zachování investice v Brně, zejména ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka a vládní agentury Czechinvest, jakož i vstřícného přístupu vedení Letiště Brno,“ řekl Hašek.

Uvedl také, že Jihomoravský kraj bude oslovovat další potenciální investory pro zřízení logistického centra u brněnského letiště.

Onderka je překvapen

Na oficiální stanovisko si chce počkat i primátor Brna Roman Onderka (ČSSD). „Prohlášení pana Timothyho Collinse, které mám jen zprostředkovaně přes média, mě osobně velmi překvapilo,” řekl Onderka.

Zdůraznil, že hlasování na březnovém zastupitelstvu jasně ukázalo, že pouze výrazná menšina zastupitelů říká jasné „ne“. Vypořádání otázky regulativů pro danou oblast tak Onderka považuje za pádný argument pro změnu postoje těch kolegů, kteří se hlasování zdrželi nebo nehlasovali vůbec.

„Dnešní vyjádření vedení společnosti Amazon – v případě, že zaznělo tak, jak bylo tlumočeno sdělovacími prostředky – bych proto považoval za předčasné za situace, kdy se společně již podařilo vyřešit řadu sporných otázek,“ sdělil primátor.

Zelení jsou spokojení

Spokojený s vývojem situace je naopak Martin Ander, předseda klubu zastupitelů za Stranu zelených v Brně. "Obří distribuční centrum Amazonu na Černovické terase by ucpalo jihovýchod Brna kamióny a udělalo tisícům lidí ze Slatiny a okolí ze života peklo,“ tvrdí.

O přínosu nových pracovních míst také není přesvědčený. „Stovky špatně placených a dlouhodobě nejistých pracovních míst by za to nestály. A to nemluvě o tom, že přesně nevíme, kolik míst by kvůli Amazonu zaniklo v malých a středních firmách podobně jako v Německu, Francii či Británii,” uzavřel.

Amazon pro svůj logistický sklad původně stál o pozemky na Černovické terase, brněnské zastupitelstvo to třikrát odmítlo. Důvodem byly nejprve spory o sjezd z dálnice D1, poté byl pro zastupitele z ODS překážkou územní plán, který nedovoluje stavět v lokalitě logistické sklady. Počtvrté mělo zastupitelstvo hlasovat 15. dubna.

Jihomoravský kraj Amazonu nabídl náhradní lokalitu u brněnského letiště, ta však firmě nevyhovovala. Podle developera se tam dalo stavět jen na 75 000 metrech čtverečních, firma ale plánovala halu o velikosti 95 000 metrů čtverečních.

Ministr financí Andrej Babiš v reakci na krok Amazonu prohlásil, že považuje minulá rozhodnutí brněnských zastupitelů za absurdní.

Investice za zhruba 2,7 miliardy korun měla přinést více než 1500 pracovních míst. O investici Amazonu má nadále zájem také Slovensko. Do úvahy přichází lokalita u Bratislavy nebo u Malacek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám