Hlavní obsah

Albert se omluvil za maso, které bylo po slevě dražší než před ní

Novinky, Martin Pitro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obchodní řetězec Albert se omluvil za to, že u baleného masa přelepil původně nižší cenu cenou vyšší, přitom výrobek označil samolepkou výhodná cena. Na nešvar upozornil v jednom z dílů pořadu Peklo na talíři vysílaném na internetové televizi Stream.cz šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

Foto: Stream.cz

Článek

Na díl s názvem Peklo na talíři: Čerstvé maso se podívejte ZDE.

"Počátkem března došlo na naší straně k chybě. Jedna z položek, konkrétně vepřová kýta na pečení, byla přeceněna na cenovou úroveň standardní čerstvé vepřové kýty. Za tuto chybu se našim zákazníkům omlouváme,“ uvedla pro Novinky Judita Urbánková, mluvčí společnosti Ahold, která prodejny Albert v Česku provozuje.

Podle mluvčí nebylo cílem prodávat tyto položky za stejnou cenu jako čerstvá masa, protože tato řada byla vytvořena se záměrem být ekonomicky výhodnější.

Pokuta až pět miliónů

Albert měl přitom štěstí, že nešvar místo Vaňka neodhalil některý z pracovníků České obchodní inspekce (ČOI).

„Zákon o ochraně spotřebitele umožňuje ČOI uložit sankci až do výše pěti miliónů korun,“ uvedla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Pokud totiž prodávající deklaruje, že cena výrobku byla snížena, ale ve skutečnosti jej nabízí za cenu vyšší, než byla cena původní, dopouští se podle mluvčí Fléglové porušení paragrafu 12 zákona o ochraně spotřebitele. Zmíněný paragraf ukládá prodávajícímu povinnost informovat spotřebitele zřetelným označením o ceně prodávaných výrobků, nebo tuto informaci jiným vhodným způsobem zpřístupnit. Podle Fléglové informace o ceně nesmí vzbuzovat zdání, že cena byla snížena, i když tomu tak není.

Kvalifikace správního deliktu by pak v tomto případě byla porušení poctivosti prodeje, neseznámení s cenou, případně i nekalé obchodní praktiky.

Protože na zdražení, které mělo být slevou, upozornil Vaněk, a nikoli inspektor, Albert se sankci od ČOI vyhne. Ostudě ale ne, protože zmíněný pořad už má na Streamu téměř milión zhlédnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám