Hlavní obsah

Albert od Nového roku zvedne mzdy na prodejnách

Novinky, Bohumír Žídek

Řetězec prodejen Albert v Česku od Nového roku zvýší mzdy zaměstnanců prodejen v průměru o šest procent. Týká se to pokladních, prodavaček, pekařek či zelinářek. V posledním čtvrtletí letošního roku navíc řetězec zaměstnancům přidá bonus ve výši 3000 za mimořádné nasazení při covidové krizi. Ve společné tiskové zprávě o tom informovaly Albert a odbory.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prodejna potravin Albert nizozemské společnosti Ahold

Článek

„Jsem velmi ráda, že při kolektivním vyjednávání došlo ke shodě a zaměstnanci budou za svou náročnou práci odměněni,” uvedla prezidentka Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb Renáta Burianová.

V průměru dojde k navýšení mezd o šest procent, přičemž minimální garantované navýšení bude činit tři procenta. „Navýšení minimálně o 3 procenta zabrání propadu reálné mzdy a to je pro odbory v této době velmi podstatné,” dodala Burianová.

Míra meziroční inflace podle posledních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) činí 3,2 procenta.

Vyplácíte rozdílné mzdy v regionech? Připravte si argumenty, radí firmám Hospodářská komora

Ekonomika

Třítisícový bonus navazuje na mimořádné odměny, jež zaměstnanci dostávali v době jarního nouzového stavu. Podle řetězce byly vyplaceny odměny „v řádech tisíců s celkovým nákladem 70 milionů korun”.

Albert patří mezi největší soukromé zaměstnavatele v Česku. Provozuje více než 300 prodejen a tři distribuční centra. Celkem zaměstnává zhruba 17 tisíc lidí.

Lidl zvyšuje nástupní mzdu pokladních, v Praze dostanou skoro 31 tisíc

Ekonomika

Konkurenční obchodní řetězec Lidl od letošního března rovněž zvýšil mzdy pokladních a prodavačů. Nástupní mzda při plném úvazku celorepublikově vzrostla na 28 571 korun. Po třech letech by měli pokladní a prodavači vydělávat 32 tisíc. V Praze, kde jsou vyšší ceny, dosahuje nástupní mzda 30 857 korun a mzda po třech letech 34 286 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám