Hlavní obsah

Albert a Hypernova stáhly z prodeje arašídy s melaminem

Novinky, toh

Inspekce objevila v tuzemských obchodech Albert a Hypernova potraviny s nebezpečným melaminem. Kvůli této látce jen v Číně zemřelo několik dětí, další desetitisíce vážně onemocněly. V Česku prodávaný výrobek s melaminem však není životu nebezpečný, přesto se již nesmí v obchodech objevit.

Článek

"Laboratorní analýzy nyní potvrdily nadlimitní obsah melaminu, a sice ve výrobku Orientální mix – obalované arašídy s kukuřičnými snacky. Dodavatelem potraviny pro obchodní řetězec Ahold byla holandská firma Menken Orlando B.V., potravina však byla vyrobena v Číně,“ uvedla mluvčí Státní zemědělské s potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

Konkrétně se jedná o balení 225 gramů s datem minimální trvanlivosti do 14. července letošního roku. Jedná se o šarži 1/9034/8, která čítala přes 4500 balení této potraviny.

"Řetězec Ahold zodpovědně spolupracuje a začal tato opatření plnit neprodleně, proto by již kontaminovaná šarže neměla být na trhu. Stanovený limit na melamin byl však ve výrobku překročen jen velmi mírně, potravina tedy nepředstavuje akutní zdravotní riziko,“ dodala Šmídtová.

Melamin

Melamin je dusíkatá heterocyklická sloučenina vyráběná na celém světě ve velkém množství jako surovina pro výrobu moderních plastických hmot.

Melaminové pryskyřice jsou velmi pevné a odolné a vyrábějí se z nich například povrchy kuchyňských linek, kuchyňské nářadí a řada dalších výrobků.

Inspekce doposud provedla v souvislosti s melaminem přes 3200 kontrol. Zatím bylo odebráno na čtyřicet vzorků, přičemž Orientální mix byl prvním, který měl nadlimitní množství této nebezpečné látky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám