Hlavní obsah

Akciové trhy po celém světě nabírají na síle

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Burzy po celém světě výrazně posilují, výjimkou není pražský trh, který přidal odpoledne přes dvě procenta. Pomyslná lavina se spustila v úterý ve Spojených státech, kde akciové trhy nebývale rostly. Následně ve středu vzrostla hodnota cenných papírů jak v Asii, tak v Evropě.

Foto: John Gress, Reuters

Článek

Akcionáře povzbudily zprávy, že jedna z největších finančních skupin v USA Citigroup se po problematické druhé polovině loňského roku navrátila k zisku. Společnost očekává výdělek za leden a únor 2009.

Následně index Dow Jones posílil o 5,8 procenta a Standard & Poor's 500 dokonce o 6,4 procenta. To se poté odrazilo i na obchodování s cennými papíry v Asii a Evropě. Například japonský index Nikkei vzrostl o 4,6 procenta.

Pražská burza zpevnila v půl třetí odpoledne o 2,39 procenta. „Pražská burza zahájila dnešní seanci dalším růstem, k výraznějšímu posílení se však odhodlala až během dopoledne, kdy se dostala až nad úroveň 680 bodů,“ komentovala analytička Patria Direct Tereza Špačková.

Nejvíce se daří akciím Erste Bank, jejichž cena vzrostla o 5,14 procenta, ČEZu (+ 3,16 %), či pojišťovny VIG (+ 4,43 %).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám