Hlavní obsah

Akcionáři londýnské burzy odhlasovali spojení s německou. Brexit ale vyvolává nejistotu

Akcionáři provozovatele Londýnské akciové burzy (LSE) schválili plán sloučení s německou burzovní skupinou Deutsche Börse. Podniky se na transakci v hodnotě 27 miliard dolarů (657 miliard Kč) dohodly letos v březnu. Na fúzi trvaly i přesto, že se Británie v červnovém referendu rozhodla odejít z Evropské unie.

Foto: Toby Melville, Reuters

Londýnská burza.

Článek

LSE uvedla, že plán na sloučení získal na pondělní mimořádné valné hromadě více než 99,89 procenta hlasů.

Fúzí má vzniknout největší provozovatel trhů s cennými papíry v Evropě, nad kterým by měla mít podle dohody kontrolu holdingová společnost sídlící v Londýně.

To kvůli v referendem schválenému brexitu označil za těžko představitelné šéf Německého úřadu pro regulaci finančního sektoru BaFin Felix Hufeld.

„Je obtížné si představit, že nejdůležitější burzovní platforma v eurozóně by byla řízena z ústředí mimo EU,“ prohlásil už minulý týden Hufeld.

„Určitě tu bude třeba přistoupit ke změně,“ řekl. Britská metropole by navíc podle šéfa úřadu po takzvanému brexitu neměla zůstat centrem obchodování s finančními instrumenty denominovanými v eurech. Tyto obchody by se prý měly přesunout do EU, například do německého Frankfurtu.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

BaFin nemá u transakce právo veta, Deutsche Börse bude ale zřejmě brát obavy úřadu vážně, píše BBC.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám